Linkovi

U Washingtonu otvoren Ekonomski Forum zemalja Jugoistocne Evrope


Ekonomski forum, kao i mnoge druge konferencije od medjunarodnog znacaja, organizira ugledni americki univerzitet Johns Hopkins

Ove godine fokus je na ekonomskom razvoju, ekonomskoj kooperaciji, otvaranju radnih mjesta - a prijet oga provodjenju svih potrebnih reformi

Veceras je u Washingtonu otvoren Ekonomski Forum zemalja Jugoistocne Evrope, koji je okupio brojne ucesnike iz regiona, kao I veci broj strucnjaka, ekonomista I dobrih poznavatelja tog podrucja.

Konferenciju je otvorio jedan od organizatora, Daniel Hamilton, ko - autor knjige o BiH, pod nazivom Nedovrseni posao, rijecima da se radi o konferenciji koja je prakticki nastavak one proslogodisnje u u Sarajevu.

Poslije ove vrlo skoro slijedi konferencija na ovom nivou o civilnom drustvu u podrucju Jugositocne Evrope, kazao je gospodin Hamilton, dodajuci da ce taj skup biti odrzan u Sarajevu.

Mi zelimo ovakve forume I dijaloge vratiti u region, kazao je Dan Hamilton, inace pri Transatlantskom centru Univerziteta Johns Hopkins.

Vopljeli bismo da se jedna od konferencija odrzi u Zagrebu, nastavio je Hamilton, jer je to zemlja u NATO savezu, na pragu ulaska u Evropsku Uniju. Mi zelimo iskoristiti hrvatsko iskustvo za cijeli region, I pitati ih: Je li odlazak u NATO I EU bijeg iz proslosti, ili ce Hrvatska biti ne samo primjerom, nego I dijelom rjesenja za problem cijelog regiona.

Nakon otvranja je govorila specijalna gosca, americka senatorica Jean Shaheen.

Jos mnogo posla ostaje da bi se postigli stabilnost i progress, ali se ne smije iz perspektive izgubiti cinjenica da se Jugoslavija raspala prije samo 30 godina, a da se bombardovanje NATO dogodilo samo prije 12 godina. Jedini put ka dugorocnoj stabilnosti za cijeli region ostaje prikljucenje zemalja regiona EU, no prije toga se moraju izvrsiti snazne I obavezne ekonomske I zakonske te pravosudne reforme. Na ovaj nacin, nastavila je senatorica Shaheen, putem ovakvih foruma, se trebamo koncentrisati da s pronadje nacin ekonomskog poboljsanja I povecanja radnih mjesta u regionu.

Potrebna je dublja regionalna integracija, a takodjer se treba svi trebaju osvrnuti na potencijal I model Turske drzave I njene jake ekonomije , zakljucila je senatorica Shaheen dodajuci da se sada kao mogucnost nove ekonomske kooperacije otvara veza I sa zemljama tzv. Arapskog proljeca.

Na svecanom otvaranju konferencije je govorila I hrvatski diplomat Kolinda Grabar Kolarevic, trenutno pomocnig generalnog tajnika NATO saveza za diplomatska pitanja.

Treba se okrenuti buducnosti i ne ostati misleci samo o proslosti, a najbolji I najsigurniji put za to jest dobra ekonomija, kazala je Grabar – Kolarevic. Put najbolji za to je ekonomski razvoj.

Na konferenciji je govorio I americki kongresmen iz savezne drzave Missouri, I prijatelj BiH, Russ Carnahan, o cijem izlaganju govorimo u nasem sutrasnjem prgramu.

Svecano otvaranje Ekonomskog Foruma Zemalja Jugositocne Evrope zavrsen je koncertom mladih I vrlo uspjesnih umjetnika iz BiH, pijanista Naomi Druskic I Dragana Opancica, te sopranistice Melise Hajrulahovic.

XS
SM
MD
LG