Linkovi

U Washingtonu otvoren Ekonomski Forum zemalja Jugoistocne Evrope


This view of the lower front and underbelly of Curiosity combines nine images taken on September 9, 2012.
This view of the lower front and underbelly of Curiosity combines nine images taken on September 9, 2012.

Ove godine fokus je na ekonomskom razvoju, ekonomskoj kooperaciji, otvaranju radnih mjesta - a prijet oga provodjenju svih potrebnih reformi

Veceras je u Washingtonu otvoren Ekonomski Forum zemalja Jugoistocne Evrope, koji je okupio brojne ucesnike iz regiona, kao I veci broj strucnjaka, ekonomista I dobrih poznavatelja tog podrucja.

Konferenciju je otvorio jedan od organizatora, Daniel Hamilton, ko - autor knjige o BiH, pod nazivom Nedovrseni posao, rijecima da se radi o konferenciji koja je prakticki nastavak one proslogodisnje u u Sarajevu.

Poslije ove vrlo skoro slijedi konferencija na ovom nivou o civilnom drustvu u podrucju Jugositocne Evrope, kazao je gospodin Hamilton, dodajuci da ce taj skup biti odrzan u Sarajevu.

Mi zelimo ovakve forume I dijaloge vratiti u region, kazao je Dan Hamilton, inace pri Transatlantskom centru Univerziteta Johns Hopkins.

Vopljeli bismo da se jedna od konferencija odrzi u Zagrebu, nastavio je Hamilton, jer je to zemlja u NATO savezu, na pragu ulaska u Evropsku Uniju. Mi zelimo iskoristiti hrvatsko iskustvo za cijeli region, I pitati ih: Je li odlazak u NATO I EU bijeg iz proslosti, ili ce Hrvatska biti ne samo primjerom, nego I dijelom rjesenja za problem cijelog regiona.

Nakon otvranja je govorila specijalna gosca, americka senatorica Jean Shaheen.

Jos mnogo posla ostaje da bi se postigli stabilnost i progress, ali se ne smije iz perspektive izgubiti cinjenica da se Jugoslavija raspala prije samo 30 godina, a da se bombardovanje NATO dogodilo samo prije 12 godina. Jedini put ka dugorocnoj stabilnosti za cijeli region ostaje prikljucenje zemalja regiona EU, no prije toga se moraju izvrsiti snazne I obavezne ekonomske I zakonske te pravosudne reforme. Na ovaj nacin, nastavila je senatorica Shaheen, putem ovakvih foruma, se trebamo koncentrisati da s pronadje nacin ekonomskog poboljsanja I povecanja radnih mjesta u regionu.

Potrebna je dublja regionalna integracija, a takodjer se treba svi trebaju osvrnuti na potencijal I model Turske drzave I njene jake ekonomije , zakljucila je senatorica Shaheen dodajuci da se sada kao mogucnost nove ekonomske kooperacije otvara veza I sa zemljama tzv. Arapskog proljeca.

Na svecanom otvaranju konferencije je govorila I hrvatski diplomat Kolinda Grabar Kolarevic, trenutno pomocnig generalnog tajnika NATO saveza za diplomatska pitanja.

Treba se okrenuti buducnosti i ne ostati misleci samo o proslosti, a najbolji I najsigurniji put za to jest dobra ekonomija, kazala je Grabar – Kolarevic. Put najbolji za to je ekonomski razvoj.

Na konferenciji je govorio I americki kongresmen iz savezne drzave Missouri, I prijatelj BiH, Russ Carnahan, o cijem izlaganju govorimo u nasem sutrasnjem prgramu.

Svecano otvaranje Ekonomskog Foruma Zemalja Jugositocne Evrope zavrsen je koncertom mladih I vrlo uspjesnih umjetnika iz BiH, pijanista Naomi Druskic I Dragana Opancica, te sopranistice Melise Hajrulahovic.

XS
SM
MD
LG