Linkovi

Sukob se rasplamsao u Južnom Sudanu


UN procjenjuju da je tokom višednevnih sukoba u Južnom Sudanu ubijeno više od 500 ljudi. Ranjenih ima gotovo hiljadu, ali te brojke nažalost rastu i dalje.

Britanski Foreign Office navodi da će njihova ambasada u glavnom gradu Južnog Sudana, Jubi, ostati otvorena ali će izvjestan broj osoblja biti privremeno povučen.

Šef U.N. -ovih mirovnih snaga, Herve Ladsous izvijestio je danas Vijeće Sigurnosti o broju žrtava, a je rekao da njegovi vojnici nisu u stanju da provjere navode iz bolnica.

Misija u Južnom Sudanu takodje procjenjuje je zaštitu mirovnih snaga u Jubi zatražilo oko 10 hiljada civila.

Vidite, ono što meni treba je mir. I zato od njih, a posebno od lidera Južnog Sudana, tražim da se ujedine, barem toliko da ujedine ljude u Južnom Sudanu, da ih naprave jednim narodom, jednom zemljom, jednom porodicom. To je moja poruka njima jer ne vidim nikakav razlog za bezrazložno ubijanje nevinih ljudi. Trebamo graditi ovu zemlju, treba nam razvoj, a ne ovako. Ako ovako nastavimo nema ovoj zemlji budućnosti., kaže jedna od raseljenih osoba.

Borbe su počele u nedjelju kad su snage lojalne bivšem podpredsjedniku Rieku Macharu, navodno, pokušale državni udar, kako tvrdi predsjednik Salva Kiir. Borbe su nastavljene u ponedjeljak i utorak.

Američki državni sekretar John Kerry rekao je danas da je narod Južnog Sudana isuviše toga žrtvovao da bi dozvolio vraćanje zemlje u krug nasilja.Državni sekretar je dodao:

Političke razlike treba da se rješavaju mirnim i demokratskim sredstvima, i za to su se oni teško izborili. Vlada mora poštovati vladavinu zakona, a narod bi trebao biti u satanju da svoj puni potencijal razvije u miru.

Ono što brine jeste činjenica da razlaz predsjednika Kiira, koji pripada plemenu Dinka, i bivšeg podpredsjednika Machara, iz etničke grupe Nuer, lako može razgoriti plemensko nasilje u zemlji. Vlada je uhapsila 10 ljudi zbog navodnog učešća u pokušaju puča, ali je Machar i dalje na slobodi.

Američki State Department je naredio povlačenje svog ne-esencijalnog diplomatskog personala, i od svih Amerikanaca zatražio da odmah napuste Južni Sudan.
XS
SM
MD
LG