Linkovi

Nogomet: Više od igre i za „Bakice“


Nogomet: Više od igre i za „Bakice“
Nogomet: Više od igre i za „Bakice“

Nogometni tim "Bakice" formiran je prije pet godina sa željom da se pomogne starijim ženama da vježbaju i da se zabave. Same kupuju nogometnu opremu, ali nisu u stanju bez pomoći sa strane skupiti oko 70 hiljada dolara za put u Sjedinjene Države da bi učestvovale na „Kupu veteranki i veterana.“

U Južnoj Africi, državi u kojoj će po prvi put na afričkom kontinentu biti održano svjetsko prvenstvo u nogometu, teku užurbane pripreme za junsko nadmetanje najboljih nogometnih reprezentacija. Uporedo sa tim pripremama, vodeći se olimpijskim geslom "bitno je učestvovati, Južnoafrikanke iz nogometnog tima „Bakegula“ , uglavnom starije od 50 godina, nastoje skupiti novac potreban za dolazak u Sjedinjene Američke Države na svjetski „Kup veteranki i veterana.“ Taj turnir će biti održan tokom jula u američkoj saveznoj državi Massachusetts.

O čemu se zapravo radi?

Bakegula na jednom od južnoafričkih dijalekata znači bakica. "Bakegula" je i naziv tima bakica sasvim netipičnog hobija. One, u godinama od 50 do 84, igraju nogomet. Žele da skupe novac i zapute se na ovogodišnji šestodnevni turnir veteranki u Sjedinjenim Državama. Na turniru će, u obje konkurencije, igrati 100 timova.

"Bakice" su nedavno igrale protiv nogometašica tima Metro Rails Eagles, igračica koje su u prosjeku gotovo dvostruko mlađe. Publika, uglavnom ženka, listom je navijala za "Bakegule" mada su izgubile sa 3:1. Pobijedile ili ne, bakice kažu da su uživale u trčanju, šutiranju, opuštanju na igralištu...

Željela pomoći starijim ženama da se rekreiraju i zabave: Beka Ntsan'wisi
Željela pomoći starijim ženama da se rekreiraju i zabave: Beka Ntsan'wisi

Onica Ndzovela ima 77 godina, igra u odbrani. Prije uključivanja u tim, imala je bolove u leđima i koljenima. Sada se osjeća kao sasvim druga osoba, kaže i dodaje:

Svježa sam, ne osjećam nikakvu bol. Mogu trčati. U kući radim sve sama sobom. Okrečila sam zidove, polijepila pločice.... ja, bakica od 77 godina.

Beka Ntsan'wisi formirala je tim "Bakice" prije pet godina želeći da pomogne straijim ženama da vježbaju i da se zabave. Same kupuju nogometnu opremu, ali nisu u stanju bez pomoći sa strane skupiti oko 70 hiljada dolara za put u Sjedinjene Države.

Naš tim je pozvan na turnir u Americi, na Kup veteranki. Na tom turniru ne igraju samo bakice, nego ekipe starijih žena. Naš problem je što nemamo dovoljno novca za odlazak – kaže Beka Ntsan'wisi.

Do sada su "Bakice" skupile 18 hiljada dolara. Vjeruju da će i one, kao i njihova zemlja, Južna Afrika, biti spremne za nogometne susrete. Svjetsko nogomentno prvenstvo je u junu, a "Bakice" će, ako prikupe novac za put u Sjedinjene Države, na „Kupu veteranki i veterana“ igrati od 13. do 18 jula.

Pobjeđivati ili gubiti, neće im biti toliko bitno.

XS
SM
MD
LG