Linkovi

Svjetsko nogometno prvenstvo: Parkovi navijača, pun pogodak FIFA-e


Za one koji nisu mogli do ulaznica i u parkovima navijača je zabavno
Za one koji nisu mogli do ulaznica i u parkovima navijača je zabavno

Parkovi navijača su takođe i mjesta za zabavu između utakmica. Uličnih izvođača svega i svačega ima na pretek. I nogometaši, dječaci sa ledina i ulica koji će možda jednog dana biti zvijezde, u parkovima navijača takođe imaju kutak za sebe. To su i prostori na kojima se može mnogo saznati o afričkoj kulturi i tradiciji.

Mnogo je načina na koji ljubitelji najvažnije sporedne stvari na svijetu mogu gledati utakmice Svjetskog nogometnog prvenstva u Južnoj Africi. Srećnici koji su se uspjeli domoći ulaznica u igrama uživaju na najneposredniji način, na tribinama stadiona uz zaglušujuću buku vuvuzela. Za druge, tu su brojni restorani i barovi sa velikim televizorima u gotovo svakom uglu. Takođe su vrlo popularni parkovi navijača, otvoreni pod sponzorstvom FIFA-e, Svjetske nogometne Federacije. Ti parkovi pun su pogodak FIFA-e. Od tri u Johannesburgu, onaj u Newtown-u, u blizini centra grada, je najveći. Okupljeni navijači mogu utakmice pratiti na velikom ekranu.

Thebe Moabelo kaže da je i na taj način vrlo zabavno uživati u afmosferi svjetskog prvenstva.... zajedno sa potpunim strancima:

“Tako je lijepo... gledamo utakmicu, a ja čak i ne znam njegovo ime. Samo kažem... kakav je rezultat... A ni onaj drugi ne zna moje ime. Zbog toga ja i dolazim u park navijača.”

Između dvije utakmice za zabavu plesna grupa.....
Između dvije utakmice za zabavu plesna grupa.....

Parkovi navijača su takođe i mjesta za zabavu između utakmica. Uličnih izvođača svega i svačega ima na pretek. I nogometaši, dječaci sa ledina i ulica koji će možda jednog dana biti zvijezde, u parkovima navijača takođe imaju kutak za sebe. To su i prostori na kojima se može mnogo saznati o afričkoj kulturi i tradiciji. Izložene su rukotvorine svih vrsta, radi prodaje, naravno.

“U Južnoj Africi, svako pleme ima svoju boju” - kaže Ester Githnji, pokazujući neke od rukotvorina koje prodaje.

“Ako vam se ovo sviđa, to je karakteristično za pleme Swazi” – pokazuje jednu ogrlicu, zapravo držač za kosu koju stavlja na glavu, ali ne skidajući kapu jer, kako kaže, kosa joj nije baš najurednija.

.... ili lutke, tradiconalne rukotvorine pripadnika južnoafričkih plemena.
.... ili lutke, tradiconalne rukotvorine pripadnika južnoafričkih plemena.

Ester Githnji će radoznalima pokazati i kolekcije lutaka, rukotvorina svojstvenih za plemana Ndebele, Zulu i Swazi i reći:

“U Južnoj Africi je jako mnogo plemena. Boje na lutkama i drugim rukotvorinama govore nam da li su iz plemana Ndebele ili Zulu.”

U navijačkim parkovima ponuda tipično južnoafričke hrane je raznovrsna. Od kobasica na roštilju koje izgledaju i mirišu primamljivo, do raznih vrsta salata. Primjera radi....

“....prvo ispržite luk, zatim dodate mrkvu. A nakon toga umiješate zapečeni grah....” - objašnjava jedna od prodavačica.

Ipak, najprivlačniji momenti su nogometne utakmice. Kada se završi jedna, oni koji su je gledali odlaze do obližnjih kioska i štandova sa hranom. Druga utakmica počeće za otprilike sat vremena. Uživanje u atmosferi svjetskog nogometnog prvenstva na južnoafrički način se nastavlja.

XS
SM
MD
LG