Linkovi

"Source Code," sci-fi triler s Jakeom Gyllenhaalom u ulozi vremenskog putnika


"Source Code," sci-fi triler s Jakeom Gyllenhaalom u ulozi vremenskog putnika
"Source Code," sci-fi triler s Jakeom Gyllenhaalom u ulozi vremenskog putnika

Film „Source Code“ drugi je uradak redatelja Duncana Jonesa, koji je bio jako hvaljen za dramu „Moon“, iz 2009., također priču o usamljeniku na opasnoj misiji

Novi triler „Source Code“, s Jakeom Gyllenhaalom u glavnoj ulozi, u žanru je science fictiona, ali se manje bavi futurističkom tehnologijom, a više načinom na koji se obični lik nosi s neobičnim okolnostima.

Radnja počinje u prigradskom vlaku, koji se približava Chicagu. A Sean, koji se upravo probudio iz nemirnog drijemeža, izgleda zbunjeno, i to s pravom: on je ustvari kapetan Stevens, vojni časnik poslan na najneobičniju i kritičnu misiju u um jedne druge osobe.

Časnik s druge strane komunikacijske linije objasni da je kapetan Stevens bio poslan u zadnja sjećanja jedne žrtve bombaškog napada pomoću eksperimentalnog kompjuterskog programa, nazvanog 'Source code'. Taj mu program omogućuje da vidi, čuje i bude u interakciji sa svijetom te druge osobe, makar i samo osam minuta, zadnjih osam minuta života Seana Fentressa. No, za to kratko vrijeme, on mora otkriti naznake koje bi mogle spasiti mnogo više života.

Jake Gyllenhaal glumi kapetana Stevensa, kojemu nije najjasniji koncept njegove misije, ali počinje vjerovati da bi mogao promijeniti prošlost u koju ga se šalje da bi ju iznova više puta proživljavao.

"Sjećam se da sam pročitao prvih 15 stranica scenarija – što je kao da gledate prvih pet minuta filma – nadušak, potpuno opčinjen. Mislio sam da nema šanse da ostatak bude tako dobar kao tih prvih 15 stranica. No, nastavio sam ga čitati i nisam prestao do kraja, toliko je bilo napeto. Kad sam pročitao, pomislio sam: ovaj film imam sjajan, stvarni lik kao okosnicu, a s njim taj bi film mogao biti daleko, daleko bolji od ijednog drugog filma sličnog žanra," kaže Gyllenhaal.

Vera Farmiga glumi kapetanicu Goodwin, časnicu koja je našem putniku u vremenu jedina spona sa stvarnim svijetom. Ona je lice na ekranu koje mu objasni misiju, a potom stalno iznova započinje kompjuterski program koji ga šalje natrag u zlosretni vlak.

Michelle Monaghan treći je krak trokuta glavnih likova: ona je Christina, žena na vlaku koju kapetan Stevens sreće svaki put kad je poslan natrag u misiju.

Film „Source Code“ drugi je uradak redatelja Duncana Jonesa, koji je bio jako hvaljen za dramu „Moon“, iz 2009., također priču o usamljeniku na opasnoj misiji. Premda je Jones tek na početku svoje filmaške karijere, on je bio izložen show biznisu čitavog svog života: njegov je otac, naime, legendarna rock zvijezda i sporadični glumac David Bowie.

XS
SM
MD
LG