Linkovi

Predsjednik Obama: Amerika nije niti će biti zemlja kojoj neki diktator može nametati cenzuru


Plakat filma The Interview
Plakat filma The Interview

Američki predsjednik Barack Obama je rekao da će Sjedinjene Države proporcionalno odgovoriti na kibernetičke napade na kompaniju Sony Pictures, za koje je FBI okrivio Sjevernu Koreju.

Tijekom ranije pomenute novinske konferencije, Obama je rekao da je filmska kuća Sony napravila grešku što je otkazala prikazivanje filma, dodajući da razumije njihove razloge, ali da Amerika nije niti može biti društvo kojem neki diktator iz neke tačke na zemlji nameće cenzuru.
Amerika će odgovoriti na hakerski napad na način koji odabere i u vrijeme kada to ona odabere - kazao je američki predsjednik.

Ranije je FBI saopćio da je u posjedu dovoljno informacija da zaključi da je vlada u PyongYangu direktno odgovorna za hakerske upade, pomoću kojih su objavljeni brojni interni podaci kompanije, kao i stotine razmjena e mail poruka izmedju producenata i zvaničnika Kompanije, od kojih su mnogi kompromitirajući. FBI kaže da je duboko zabrinut destruktivnom prirodom napada.

Predstavnici FBI-ja takodjer kažu da hakerski upad ovakvog razmjera pokazuje da kibernetički terorizam predstavlja jednu od najvećih prijetnji nacionalnoj sigurnosti Sjedinjenih Država.

Kao što je već uveliko poznato, povod je bio novi film u produkciji SONY-ja, THe Interview, crna komedija o dvojici novinara koji odlaze u Sjevernu Koreju jer su dobili dozvolu za intervju Kim Yon un-a, medjutim, od američke vlade dobiju zadatak da ga ubiju tom prilikom.

Prvo je bila otkazana njujorška premijera filma potom su bioskopski lanci, jedan za drugim , otkazali prikazivanje filma, a Sony je konačno saopćio da povlači film. Hakeri, koji sebe nazivaju Čuvarima Mira, su naime prijetili i fizičkim terorističkim napadima unutar Amerike, posebno na bioskopske dvorane koje budu prikazivale film.

Glasnogovornik Bijele Kuće Josh Earnest kaže, s druge strane, da nije u poziciji da pripiše odgovornost ili raspravlja o motivu počinioca, kojeg je nazvao "sofisticiranim igračem" koji je izvršio taj napad.

Ono što je medjutim jasno jeste da je taj napad izveden sa malicioznom namjerom i da se radi o nečemu što administracija smatra veoma ozbiljnim. Mi na to gledamo kao na legitimnu stvar iz domena nacionalne sigurnosti. U toku je temeljita istraga, a namjeravamo i odgovoriti na to na odgovarajući način., kazao je Earnest.

Glasnogovornik Bijele Kuće nije dalje elaborirao koje bi korake Sjedinjene Države mogle poduzeti kad istrage Ministarstva pravosudja i FBI-a budu okončane. Rekao je samo da su u razmatranju brojne opcije odgovora, ali je dodao američki odgovor ne mora pod svaku cijenu da bude očit ili uopšte transparentan.

Ali, kibernetički analitičar James Lewis iz Centra za strategijske i medjunarodne studije kaže da je napad na Sony već jedna velika pobjeda za Sjevernu Koreju.

Sjevernokorejanci mora biti da skaču od radosti jer je njihova namjera bila da blokiraju taj film i tako kazne Sjedinjene Države, i uspjelo im je...

Bijela Kuća je juče potvrdila da su neki od zvaničnika pregledali film na zahtjev Sony-a, ali je posebno naglašeno da administracija nije bila uključena u odredjivanje sadržaja filma, niti u odluku producenta da otkaže za Božić planirani početak emitiranja filma, nakon prijetnji hakera da će napasti i kompjuterske sisteme brojnih bioskopa.

XS
SM
MD
LG