Linkovi

Sonora: Put kroz pustinju ka boljem životu često završava tragedijom


Pustinja Sonora
Pustinja Sonora

Mnogi imigranti, koji ilegalno prelaze granicu ka Sjedinjenim državama, umru zbog dehidracije.

Sonora, pustinja preko koje mnogi ilegalni imigranti prelaze u Sjedinjene drzave, jedan je najtoplijih regiona. Mnogi, pokušavajući da se domognu boljeg života, umru zbog dehidracije. Upravo to je podstaklo jednu neprofitnu organizaciju da imigrantima obezbjedi ono što im je neophodno da bi preživjeli.

Voda u pustinji Sonora je pitanje života ili smrti.

Tu možete danima da pješačite u potrazi za vodom. Nema ni izvora ni bunara, a ako imate sreće naići ćete na korito za napajanje stoke puno zelenih algi. U ovo doba godine, možda bude nekoliko blatnjavih lokvi nakon kiše. Ovo je pustinja . Tu nema vode., kaže Joel Smith.

Bivši marinac Smith je operativni menadžer neprofitne humanitarne organizacije nazvane “Humane borders”, Humane granice, čije je sjedište u Tusonu u Arizoni.

Njegov posao je da puni strateški raspoređenu burad, svježom, hladnom vodom u najudaljenijim , opasnim područjima pustinje Sonore, gde je dehidracija najčešći uzrok smrti. Za ljude, koje nikada nije sreo, on je heroj koji im spašava živote. Međutim ne misle svi tako.

U Arizoni je sjedište organizacije pod nazivom "Minutemen Project," koja je dobila ime po članovima elitnih kolinijalnih jedinica iz vremena američke revolucije. Pripadnici te organizacije, od kojih su neki naoružani, osmatraju granicu kako bi spriječili ilegalne prelaske.

Njihove intervencije su često vandalske uz prijetnje smrću onima koji pomažu ilegalcima, kaže izvršna direktorica “Humane borders” Juanita Molina.

Na žalost ,grupe poput “Minutemen” vrlo često uništavaju našu burad sa vodom, razbijaju nam kancelarije u pokušaju da nas obeshrabre , ali naš osnovni cilj je da spasimo živote., kaže Juanita Molina.

Pored snabdjevanja vodom, organizacija “Humane Borders” nudi I neophodne informacije za preživljavanje, kao što su lokacije na kojima se nalazi burad sa svježom vodom, gdje preći granicu, kakve opasnosti prijete na putu I koji broj mogu pozvati u pomoć, ako im bude potrebno. U želji da se smanji broj smrtnih slučajeva u pustinji toj inicijativi se pridružila i američka pogranična služba.

U protekle tri godine zabiljleženo je oko 200 smrtnih slučajeva. Ove godine taj broj je manji za oko 44%. Uglavnom zahvaljujući porukama koje šaljemo u zemlje Centralne Amerike i Meksiko, kaze Pete Bidegain glasnogovornik pogranicne sluzbe.

Čak I u surovim uslovima pustinje Sonora, Joel je predan redovnom čišćenju buradi za vodu I uvijek lično provjerava da li je voda svježa I hladna.

Ako mi se ukus vode ne dopada, ispraznim bure I naspem svježu vodu., kaže on.

Joel I Juanita kažu da je njihov glavni cilj- spasiti ljudske živote.

XS
SM
MD
LG