Linkovi

Somalijski al-Shabab sve češće regrutira teroriste u SAD


Somalijski al-Shabab sve češće regrutira teroriste u SAD
Somalijski al-Shabab sve češće regrutira teroriste u SAD

Eric Holder: "Ova uhićenja i optužnice su upozorenje drugima koji razmatraju mogućnost priključenja terorističkim skupinama poput al-Shababa. Ako izaberete taj put možete očekivati da ćete se naći u zatvorskoj ćeliji u Sjedinjenim Državama ili ćete poginuti u Somaliji. "

Američki ministar pravosuđa Eric Holder objavio je optužnice protiv 14 osumnjičenika za pomoć terorističkoj organizaciji al-Shabab u Somaliji. Ministar Holder je rekao kako optužnice odražavaju zabrinjavajući trend da terorističke organizacije traže članove u Sjedinjenim Državama.

Ministar pravosuđa Eric Holder objavio je četiri optužnice protiv osumnjičenika iz Minnesote, Californije i Alabame koji su, kako se navodi, pokušavali osigurati novac, ljudstvo te usluge za al-Shabab, organizaciju koja je povezana s al-Qaidom. Dvojica osumnjičenika su uhićena, a ostali su na slobodi. Vjeruje se da se nekoliko njih nalazi u Somaliji gdje se bore na strani al-Shababa, a protiv tranzicijske vlade u kontroli nad glavnim gradom Mogadishuom. Američka vlada tu je organizaciju stavila na popis terorističkih skupina, a pripisuje joj se odgovornost za nedavne samoubilačke napade u Ugandi.

Ministar Holder je rekao da bi tekuća istraga o al-Shababovim operacijama u Sjedinjenim Državama trebala spriječiti druge da joj se priključe: "Ova uhićenja i optužnice trebaju poslužiti kao nepogrešivo upozorenje drugima koji razmatraju mogućnost priključenja terorističkim skupinama poput al-Shababa. Ako izaberete taj put možete očekivati da ćete se naći u zatvorskoj ćeliji u Sjedinjenim Državama ili ćete poginuti na nekoj bojišnici u Somaliji."

Većina optuženih su naturalizirani američki državljani. Velik broj Somalijaca emigrirao je u Sjedinjene Države nakon pada posljednje stabilne somalijske vlade 1991. godine. Mnogo ih se nastanilo u Minnesoti tako da ne čudi da je čak deset od 14 optuženih upravo iz te savezne države. Dvije žene u Minnesoti uhićene su jer su išle od vrata do vrata i govorile da prikupljaju novac u humanitarne svrhe dok su, u stvari, prikupljali novac za al-Shabab.

Američki ministar pravosuđa izjavio je da istrage pokazuju da sve više ljudi, uključujući američke državljane, slijede ekstremne ideologije te pokušavaju realizirati terorističke ciljeve u Sjedinjenim Državama i inozemstvu: "Ovo je vrlo uznemirujući trend koji intenzivno pratimo posljednjih godina te ćemo ga nastaviti pratiti i iskorijeniti. No moramo raditi i na prevenciji ovakve vrste radikalizacije."

Eric Holder je odao priznanje muslimanskoj zajednici u Sjedinjenim Državama za napore kako militanti ne bi u svoje redove privukli mlade američke muslimane.

Objava optužnica uslijedila je nakon uhićenja jednog 26-godišnjaka u Chicagu koji je optužen da je pokušao osigurati materijalnu podršku al-Shababu te se pokušao priključiti toj organizaciji kako bi izveo samoubilački napad. Shaker Masri, američki državljanin, uhićen je svega nekoliko sati prije nego što je trebao otputovati za Somaliju.

XS
SM
MD
LG