Linkovi

Somaliji obećano preko 300 miliona dolara pomoći


Britanija, Sjedinjene države i drugi medjunarodni donatori su obećali više od 300 miliona dolara pomoći Somaliji, u trenucima kada se ta zemlja obnavlja nakon dvije decenije rata i kaosa.

Britanski premijer David Cameron je izjavio da će njegova zemlja izdvojiti 15,5 miliona dolara u cilju razvoja somalijskih oružanih snaga, kao i 22, 5 miliona dolara da se ojača policija i obavi trening za sudije i odvjetnike. Gospodin Cameron je rekao da je podrška Somaliji i urgentna i potrebna, i potom dodao:

Posljednjih smo godina postigli stvarni napredak u borbi protiv al Qaide u Afghanistanu i Pakistanu, ali su se nove terorističke prijetnje pojavile u Africi. Radikalizam truje mlade Somalijce, i pogodno je tlo za terorizam i ekstremizam. To je prijetnja našoj sigurnosti, i ako ju budemo ignorirali, to će značiti istu grešku sada u Somaliji kakvu smo napravili u Afghanistanu 1990-tih godina.


Somalijski predsjednik Hassan Sheikh Mohamud je izjavio na konferenciji više od 50 zemalja i organizacija koja se održava u Londonu, da se njegova zemlja sučeljava sa izazovima, ali je dodao da Somalija može uspjeti nakon prijelaznog perioda medjunarodnog ulaganja i podrške.On je potom kazao:

Ne možemo dozvoliti da ogroman progres koji smo postigli bude sada protraćen. Svijet mora stati uz nas kako bismo osigurali da se to ne dogodi. Već počinjemo vidjati znake obnove i ekonomskog oživljavanja u Somaliji. Ako budemo djelovali sada i primimo pomoć medjunarodne zajednice, vlada Somalije će definitivno ispuniti očekivanja somalijskog naroda i medjunarodne zajednice.

Gospodin Mohamud je dodao da je jedna od prijetnji s kojom se Somalija i dalje sučeljava, militantna grupa Al Shabab, koja je izmedjuostalog preuzela odgovornost za samoubilački napad u kojem je u nedjelju u Mogadishu ubijeno osam osoba.

Jučerašnja konferencija je uslijedila nakon dvije prošlogodišnje medjunarodne konferencije održane u cilju podrške tranziciji Somalije od privremene vlade ka novom parlamentu i predsjedniku.
Al-Shabab
Al-Shabab

Mirovne snage Afričke Unije i vojska su uspjeli istjerati militante Al Shababa iz gradova, medjutim, militantni i dalje kontroliraju područja na jugu zemlje i sporadično napadaju glavni grad.
XS
SM
MD
LG