Linkovi

Somalija: Svako sedmo dijete umre prije nego napuni pet godina


Somalijski predsjednik je krajem ovog mjeseca ozakonio Konvenciju o pravima djece. Djeca u Somaliji se I dalje svakodnevno suočavaju sa izazovima usljed sukoba u toj zemlji, raseljavanja, neadekvatne ishrane I bolesti. Svako sedmo dijete umre prije nego napuni pet godina, a manje od polovine djece pohađa školu. Abdulaziz Billow iz Mogadishua izvještava o tome šta će uopće ovaj novi zakon uraditi kako bi se poboljšali životi najmlađih Somalijaca.

Somalijski predsjednik Hassan Sheikh Mohamud je zvanično ratificirao konvenciju o pravima djece na ceremoniji koja je održana u jednoj školi u Mohadishuu. Somalija je 195 ta država koja je potpisala taj dokumenat.

Želimo da naša djeca budu lideri koji mogu preuzeti državne I međunarodne odgovornosti. Neka od djece koja su danas ovdje ispred mene će jednog dana biti lideri koji će preuzeti odgovornost za somalijsku naciju, kao I za svijet, rekao je somalijski predsjednik.

Konvencijom se određuje niz univerzalnih prava za zaštitu djece. Među njima je pravo na život, preživljavanje I razvoj. Usljed decenija sukoba u toj istočno afričkoj zemlji, stopa smrtnosti među djecom I majkama je porasla na nivo koji je među najgorima na svijetu. Ali sa potpisivanjem ovog dokumenta, UNICEF je izrazio nadu da će u bliskoj budućnosti somalijska vlada biti u poziciji da zaštiti vlastitu djecu.

UNICEF se raduje suradnji sa somalijskom vladom kako bi se primijenila konvencija I radilo ka postizanju ključnih rezultata na zaštiti prava djece u naredne dvije godine. Zapravo naredne dvije godine su ključne jer će oni kao vlada podnijeti prvi izvještaj o napretku o implementaciji konvencije, rekao je Stephen Lauwerier, predstavnik UNICEFa za Somaliju.

Prema podacima UNa, svako sedmo dijete u Somaliji umre prije nego napuni pet godina, I to uglavnom od bolesti koje se mogu spriječiti. Samo 4 od 10 djece ide u školu. Aktivisti za ljudska prava u Mogadishuu su pozdravili potpisivanje dokumenta kao pozitivan korak. Amina Arale iz Somalijskog centra za razvoj žena kaže da će se somalijska vlada sada držati odgovornom za bilo kakva narušavanja prava djece.

Vlada ima odgovornost da osigura da su prava djece zaštićena. Potpisivanjem sporazuma, vlada se na sudu može držati odgovornom za bilo kakav zločin protiv djece. Somalijska djeca sada imaju jedinstvenu šansu I njihova prava će biti zaštićena, rekla je Amina Arale.

Iako će za primjenu sporazuma trebati vremena, vlada navodi da će sada raditi na izradi I usvajanju politike I sistema koji štite djecu, primjeni mjera za poboljšanje stope preživljavanja kod djece, te na razvoju, učešću I zaštiti, a također će redovno podnositi izvještaje o napretku UNovom odboru za prava djece.

XS
SM
MD
LG