Linkovi

Solidarnost sa Palestincima: Pakistan zabranio novogodišnje proslave


Čovjek napravio papirnatu svjetiljku tijekom proslave Nove godine u Lahoreu, Pakistan, 31. decembar 2015.
Čovjek napravio papirnatu svjetiljku tijekom proslave Nove godine u Lahoreu, Pakistan, 31. decembar 2015.

Privremeni premijer Pakistana Anwar-ul-Haq Kakar u četvrtak je najavio zabranu proslave Nove godine u cijeloj zemlji u znak solidarnosti s Palestincima dok Izrael nastavlja svoju vojnu kampanju za razbijanje Hamasa u Pojasu Gaze.

„Cijeli pakistanski narod i muslimanski svijet su u stanju duboke tuge zbog genocida nad nenaoružanim Palestincima, posebno masakra djece, u Gazi i na Zapadnoj obali”, rekao je Kakar u svom priopćenju za državnu televiziju.

„S obzirom na izuzetno zabrinjavajuću situaciju u Palestini i u znak solidarnosti sa našom palestinskom braćom i sestrama, u cijeloj zemlji će biti potpuna zabrana organizovanja bilo kakvih događaja u vezi sa proslavom Nove godine”, rekao je premijer.

Muslimanske zemlje širom svijeta, uključujući Pakistan, oštro su kritizirale nemilosrdnu vojnu kampanju Izraela i intenzivirali pozive na hitan prekid neprijateljstava kako bi pomogli u rješavanju humanitarne krize koja je uslijedila.

Oko 2,3 miliona stanovnika Pojasa Gaze patilo je od ozbiljne nestašice vode, hrane, goriva i lijekova, a samo je ograničena pomoć stigla na teritoriju.

Kakar je rekao da je Islamabad već poslao dvije pošiljke humanitarne pomoći u Gazu, a treća će uskoro biti poslana.

Izraelski vojni zračni napadi i kopnene operacije ostavili su ogromne dijelove Gaze u ruševinama i ubili više od 21.000 Palestinaca od 7. oktobra, prema Hamasovom Ministarstvu zdravlja u Gazi.

Ofanziva je pokrenuta nakon što su militanti Hamasa prešli granicu s Izraelom i napali južne izraelske zajednice, ubivši oko 1.200 ljudi, navodi Izrael. Hamas je također zarobio oko 240 talaca, od kojih je 129 i dalje zarobljeno u Gazi. Izraelska vojska kaže da je ubijeno 167 njenih vojnika.

Premijer Benjamin Netanyahu obećao je da će nastaviti vojnu kampanju dok se ne postigne eliminacija Hamasa, kojeg su Sjedinjene Države i druge zemlje proglasile terorističkom organizacijom.

Pakistan nema diplomatske veze s Izraelom i odbija ga priznati kao suverenu državu dok se ne uspostavi „održiva i nezavisna palestinska država” - dugoročna politika mnogih zemalja s muslimanskom većinom.

Pakistanci ne mogu posjetiti jevrejsku državu jer u njihovim pasošima stoji da „važi za sve zemlje svijeta osim Izraela”.

XS
SM
MD
LG