Linkovi

21. augusta totalno pomračenje sunca


21. augusta mnogi stanovnici Sjedinjenih država će biti u mogućnosti uživati u rijetkom vizuelnom spektaklu, totalnom pomračenju sunca. Iako mjesec prolazi između sunca i naše planete relativno često, totalno pomračenje se može vidjeti samo povremeno i samo u nekim dijelovima svijeta.

Ako se mjesec okreće oko zemlje jednom svakog dana, zašto su onda pomračenja sunca toliko rijetka?

Mjesec se zapravo ne okreće u istoj ravni po kojoj se zemlja okreće oko sunca. On je zapravo malo naget, za oko 5 stepeni, i to znači da je mjesec ponekad malo iznad zemlje kada baca svoju sjenu, a ponekad malo ispod. Međutim ponekad se savršeno izravna i sjena koju baca na zemlju pruža djelimično, a nekad i potpuno pomračenje sunca, kaže Alex Young, naučnik NASA-e.

Mjesec pokriva samo oko polovine stepena neba u cjelini, tako da njegova sjena ima dva dijela, umbru, gdje se može vidjeti potpuno pomračenje, i penumbrom, na obje strane umbre, gdje je pomračenje samo djelimično. Ova umbra će biti široka oko 112 kilometara i putovaće po Sjedinjenim državama prosječnom brzinom od 2 hiljade i 400 kilometara na sat, omogućavajući tako 2-7 minuta za promatranje. Naučnici su uzbuđeni zbog ove rijetke prilike proučavanja sunčeve korone, aure svjetla koja okružuje našu zvijezdu.

Nije isuviše svijetla tako da je obično ne možemo vidjeti, ali tokom totalnog pomračenja sunca ipak je možemo vidjeti. Tu se dešavaju sve vrste dinamike i magnetnih eksplozija. Korona je izuzetno vrela i ne shvatamo zašto je to tako. Stoga to proučavam jer želimo shvatiti svu tu dinamiku koja se dešava na suncu, jer sunce utječe na nas ovdje na zemlji kao i na sve planete našeg solarnog sistema, kaže Nicholeen Viall.

Svako u sjevernoj Americi, centralnoj Americi i dobrom dijelu južne Amerike biće u mogućnosti vidjeti barem djelimično pomračenje sunca. Najsigurniji način da se ona promatra je korištenjem specijalnih sigurnosnih naočala, jer čak ni najtamnije sunčane naočale nisu sigurne. A drugi način je napraviti jednostavnu kameru sa malom rupom od kartonske kutije, aluminijske folije i bijelog papira.

Ako ne bude oblačan dan, prizor će zasigurno biti spektakularan.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG