Linkovi

Washington: Solarni dekatlon donosi nove ideje


Kuce u potpunosti funkcioniraju uz pomoc sunceve energije
Kuce u potpunosti funkcioniraju uz pomoc sunceve energije

Za organizatore, solarni dekatlon je šansa da predstave sljedeću generaciju arhitekata, inžinjera I dizajnera u polje tehnologije čiste energije. Za studente, to je istinsko radno iskustvo koje će im vrijediti cijeli život.

Ovdje u Washingtonu je prošle sedmice održano međunarodno univerzitetsko takmičenje za izgradnju najbolje kuće na solarnu energiju. 19 timova se takmičilo u 10 kategorija, I pobijediti nije bilo nimalo lako.

Neobičan niz kuća je sasvim iznenada postavljen u jednom parku uz rijeku Potomac u samom centru Washingtona. Kuće su dio takmičenja u takozvanom solarnom dekatlonu, takmičenju koje traje dvije godine I koje uključuje dizajn i izgradnju kuća koje u potpunosti funkcioniraju uz pomoć sunčeve energije. Richard King radi za američko ministarstvo za energiju, koje je sponzor ovog takmičenja.

Kulminacija takmičenja je ovdje u centru Washingtona gdje se kuće postavljaju I otvaraju za javnost, a u isto vrijeme se odlučuje I o pobjedniku, kaže gospodin King.

Washington: Solarni dekatlon donosi nove ideje
Washington: Solarni dekatlon donosi nove ideje

Ministarstvo za energiju dobija oko 40 prijedloga od univerziteta širom Sjedinjenih država I iz cijelog svijeta. Najboljim idejama se dodjeljuje novčana nagrada kako bi započeli dizajn I izgradnju. Ove godine, novčana pomoć je data 19 studentskih timova za arhitekturu, inžinjering I dizajn. Xi Fengixin sa univerziteta Tongi u Šangaju nam predstavlja kineski dizajn. Od sudionika se očekuje da izgrade kuću koja je podobna za njihov dio svijeta. Kineski tim je dizajnirao kuću napravljenu od starih kontejnera za prevoz iz luke u Šangaju. Kineski gradovi sa velikim brojem stanovnika imaju ograničen prostor. Tako je kineski tim dizajnirao prostor u kojem se dvije spavaće sobe mogu pretvoriti u jednu veliku dnevnu sobu.

Svaka kuća na sunčevu energiju mora proizvesti isto toliko energije koliko je I troši. Kuće se ocjenjuju u 10 kategorija, uključujući arhitekturu, inžinjerski dizajn I priuštivost. Xi Fengxin kaže da kuća koju je izgradio kineski tim košta manje od 250 hiljada dolara.

To je zapravo jeftinije od jedne obične kuće u Šangaju.

Timovi obično rade vezano za određeni koncept. Nakon što je tornado uništio naselja u blizini univerziteta Illinois u mjestu Urbana Champaign, studenti su tamo odlučili da dizajniraju kuću za žrtve tornada. Carolyn Mesha je dio dizajnerskog tima.

Naša kuća se sastoji od dva modula. Kada se dogodi nesreća, kuća se može prevesti na jednom kamionu do mjesta nesreće u roku od 24 sata, kaže Carolyn.

Washington: Solarni dekatlon donosi nove ideje
Washington: Solarni dekatlon donosi nove ideje

Električni I sistem snabdjevanja vodom moraju biti u potpunosti funkcionalni. Tim koji je ove godine pobijedio je sa univerziteta Maryland nadomak Washingtona I privukao je pažnju sudija jer je njihova kuća integrirala nekoliko solarnih tehnologija. Lyn Khuu je arhitekta u timu univerziteta Maryland.

Željeli smo stvoriti integrativni dizajn, umjesto da imamo samo solarnu energiju, koji će uključivati I uštedu vode, jer je to ogroman problem sa kojim se danas suočavamo I sa kojim ćemo se suočavati I u budućnosti, kaže Lyn.

Njihov dizajn također uključuje I vrstu mikro močvare kod samog kupatila koja na prirodan način prerađuje otpadnu vodu iz kuće. Za organizatore, solarni dekatlon je šansa da predstave sljedeću generaciju arhitekata, inžinjera I dizajnera u polje tehnologije čiste energije. Za studente, to je istinsko radno iskustvo koje će im vrijediti cijeli život.

XS
SM
MD
LG