Linkovi

Organske solarne ćelije-jeftinija energija za budućnost


Grupa naučnika na univerzitetu Harvard istražuje jeftinije, organske solarne ćelije koje bi se mogle naslikati na krovove i fasade zgrada.

Solarne ćelije su još uvijek relativno skupa investicija za dobijanje električne energije za obične potrošače. Ali grupa naučnika na univerzitetu Harvard istražuje jeftinije, organske solarne ćelije koje bi se mogle naslikati na krovove i fasade zgrada. U tom istraživanju, oni dobijaju pomoć hiljada volontera iz cijelog svijeta.

Većina današnjih solarnih ćelija je zasnovana na silikonu i njihova proizvodnja zahtijeva sofisticirane mašine i stručnost. Prosječno domaćinstvo u Sjedinjenim državama troši između 20 i 24 kilovat sata električne energije svaki dan. Kupiti i instalirati solarne panele koji bi proizvodili toliko energije bi koštalo i do 20 hiljada dolara. Dok bi se to pokazalo ekonomičnim na duže staze, to je ipak trošak kojeg mnogi ne mogu priuštiti. Ali grupa istražitelja koji rade na projektu čiste energije pri Harvardu istražuje jeftinije komponente zasnovane na karbonu koji bi mogli znatno smanjiti cijenu. Alan Aspuru, koji se nalazi na čelu projekta, za Glas Amerike je putem Skype-a rekao da bi solarna ćelija zasnovana na karbonu morala biti 10% efikasna kako bi djelovala.

To znači da bi se 10% sunčevih zraka koje dolaze u ćeliju moralo pretvoriti u energiju. Postoje tri, četiri ili možda pet molekula za koje znamo, koje već imaju takvu efikasnost. I to je otkriće do kojeg smo došli u posljednju godinu ili dvije, kaže Alan Aspuru.

On dodaje da solarne ćelije zasnovane na silikonu koje se većinom danas koriste nemaju jako veliku efikasnost, tek oko 15%. Efikasnije ćelije postoje, ali se one koriste uglavnom na satelitima, zbog svoje visoke cijene. Ali jeftine solarne ćelije zasnovane na karbonu bi mogle prekriti velike površine, čime bi nadomjestile manju efikasnost. Istražitelji su već identificirali 2.3 miliona sastojaka zasnovanih na karbonu, od kojih bi oko 35 hiljada moglo imati efikasnost iznad 10%.

To ne znači da bi sve od tih 35 hiljada molekula imale efikasnost iznad 10%. To znači da imaju potencijal, ali da se moraju dodatno istražiti, objašnjava Alan Aspuru.

On dodaje da dalja analiza tih komponenata zahtijeva veliku kompjutersku snagu, koju njegova grupa dobija od volontera iz cijelog svijeta koji doniraju vrijeme na svojim kompjuterima za projekat virtualnog superkompjutera.

U mom slučaju, u partnerstvu sa projektom IBM-a, na stotine hiljada ljudi koji su registrirani u bazi podataka IBM-a povremeno rade na kompjuterskim projektima, uključujući i naš, kaže gospodin Aspuru.

Istražitelji se nadaju da će njihovi rezultati dovesti do inovacija, te da će, na osnovu ovog istraživanja, eksperimentalne laboratorije iz cijelog svijeta biti u mogućnosti proizvesti nove materijale. Dosadašnji rezultati daju nadu. Projekat čiste energije je već otkrio moćan organski poluprovodnik pod imenom DA2T, što je drugi najbolji poluprovodnik o kojem možete pročitati u naučnoj literaturi.


Organske solarne ćelije-jeftina energija za budućnost
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:13 0:00
XS
SM
MD
LG