Linkovi

Najviši američki službenik za javno zdravstvo: Aplikacije za društvene mreže trebaju nositi oznake upozorenja


Američki generalni hirurg dr. Vivek H. Murthy 29. maja 2024. u Sijetlu. U kolumni objavljenoj 17. juna 2024. pozvao je da se na aplikacijama društvenih medija postave oznake upozorenja, rekavši da platforme mogu naštetiti mentalnom zdravlju mladih.
Američki generalni hirurg dr. Vivek H. Murthy 29. maja 2024. u Sijetlu. U kolumni objavljenoj 17. juna 2024. pozvao je da se na aplikacijama društvenih medija postave oznake upozorenja, rekavši da platforme mogu naštetiti mentalnom zdravlju mladih.

Najviši službenik za javno zdravstvo u Sjedinjenim Državama pozvao je na postavljanje oznaka upozorenja na aplikacije društvenih medija, savjetujući korisnike - posebno roditelje tinejdžera - da platforme mogu naštetiti mentalnom zdravlju mladih ljudi.

Glavni hirurg dr. Vivek H. Murthy argumentirao je upozorenje u kolumni javnog mnjenja objavljenoj u ponedjeljak u The New York Timesu, okarakterizirajući ovo pitanje kao problem koji zahtijeva hitnu akciju.

"Kriza mentalnog zdravlja među mladima je hitna situacija - a društveni mediji su se pojavili kao važan doprinos", napisao je Murthy. “Adolescenti koji provode više od tri sata dnevno na društvenim mrežama suočavaju se sa dvostruko većim rizikom od simptoma anksioznosti i depresije, a prosječna dnevna upotreba u ovoj starosnoj grupi od ljeta 2023. iznosila je 4,8 sati. Osim toga, skoro polovina adolescenata kaže da se zbog društvenih medija osjećaju lošije u vezi sa svojim tijelima.”

Murthy je tvrdio da bi se oznaka "upozorenje generalnog kirurga" trebala primijeniti na aplikacije društvenih medija slične onima koje se pojavljuju na spremnicima alkoholnih pića i duhanskih proizvoda. Upozorenja navode specifične rizike povezane s korištenjem oba proizvoda.

Iako je Murthy na čelu Službe za javno zdravstvo Sjedinjenih Država, on nema ovlaštenje da zahtijeva od kompanija da usvoje takva upozorenja. Takav zahtjev mora usvojiti Kongres.

U svojoj kolumni, Murthy je citirao prethodne prednosti etiketa upozorenja, za koje je rekao da bi „redovno podsjećale roditelje i adolescente da se društveni mediji nisu pokazali sigurnima. Dokazi iz studija o duhanu pokazuju da oznake upozorenja mogu povećati svijest i promijeniti ponašanje.

Ostali koraci

Murthy je tvrdio da su aplikacije društvenih medija dizajnirane da stvaraju ovisnost, koristeći push obavijesti, automatsku reprodukciju videa i mogućnost pomicanja kroz naizgled beskonačan tok objava kako bi zadržali pažnju korisnika na platformi.

Ilustracija
Ilustracija

Iako nije naveo nijednu specifičnu aplikaciju, karakteristike koje je opisao zajedničke su većini velikih platformi, uključujući TikTok, Instagram i X.

Murthy je priznao da oznaka upozorenja sama po sebi ne bi bila dovoljna da uguši ono što je nazvao "štetom" društvenih medija. Pozvao je platforme da budu transparentnije o tome kako rade, škole da ograniče učenicima pristup pametnim telefonima tokom školskog dana, a roditelje da budu oprezni u pogledu ograničavanja pristupa mlađih tinejdžera društvenim medijima.

“Moralni test svakog društva je koliko dobro štiti svoju djecu”, napisao je Murthy. “Imamo stručnost, resurse i alate da društvene mreže učinimo sigurnima za našu djecu. Sada je vrijeme da se prizove volja za djelovanjem. Dobrobit naše djece je u pitanju.”

Rastući pokret

Murthyjev poziv na etikete upozorenja dodaje svoj glas rastućem pokretu koji tvrdi da tehnologija pametnih telefona, a posebno društveni mediji, predstavljaju jedinstvenu opasnost za mlade.

U martu je Jonathan Haidt, psiholog i profesor Univerziteta u Njujorku, objavio knjigu Anksiozna generacija: Kako veliko preoblikovanje djetinjstva uzrokuje epidemiju mentalnih bolesti, koja je odmah postala bestseler.

Iako Haidtova kritika modernog djetinjstva nije ograničena na korištenje društvenih medija, on je zaključio da je uspon takvih platformi bio veliki doprinos onome što je također opisao kao krizu mentalnog zdravlja među mladima.

Pišući o svom istraživanju u časopisu The Atlantic, Haidt je rekao: „Studija tinejdžera u 29 zemalja pokazala je da između 5 i 15 posto adolescenata učestvuje u onome što se naziva 'problematično korištenje društvenih medija', što uključuje simptome kao što su preokupacija, simptomi povlačenja , zanemarivanje drugih oblasti života i laganje roditelja i prijatelja o vremenu provedenom na društvenim mrežama.”

Upitan stepen štete

Iako postoji mnogo visokoprofilnih pristalica tvrdnje da su društveni mediji štetni za tinejdžere, mišljenje je daleko od univerzalno prihvaćenog. Neki stručnjaci tvrde da je trenutni val uzbune u vezi sa društvenim medijima eho sličnih plima straha koji su zapljusnuli zemlju nakon što su druge vrste novih tehnologija puštene u javnost.

Početkom 20. vijeka, postojala je široka društvena zabrinutost zbog uticaja radija na mlade ljude, zabrinutost koja se sa još većom snagom ponovila sa televizijom nekoliko decenija kasnije. Panika oko uticaja video igrica takođe je porasla početkom ovog veka.

"Ovo je očigledno moralna panika", rekao je profesor psihologije sa Univerziteta Stetson Christopher Ferguson o trenutnoj zabrinutosti oko društvenih medija. „Politički napori i tužbe stvaraju ovaj narativ, ali postoji širok jaz između te priče i stvarnih podataka koji se mogu upotrijebiti da ga podrže.”

Ferguson je rekao da je istraživanje o mentalnom zdravlju kod tinejdžera daleko od konačnog kada se pokušava procijeniti stvarni utjecaj platformi na mlađe korisnike, te da neki od podataka sugeriraju da su veze u najboljem slučaju marginalne.

Također je rekao da se neki utjecaji, poput dokumentovanog porasta stope samoubistava u SAD-u, ne odražavaju u drugim bogatim zapadnim zemljama u kojima se usvajanje pametnih telefona i društvenih medija dogodilo sličnom brzinom.

XS
SM
MD
LG