Linkovi

Najnovije

Socijaldemokrate dobile najviše glasova u Njemačkoj, počinju pregovori o koalicionoj vladi

Lider socijaldemokrata Olaf Šolc poslije proglašenja izbornih rezultata
Lider socijaldemokrata Olaf Šolc poslije proglašenja izbornih rezultata

Socijaldemokratska partija (SPD) dobila je najviše glasova na izborima za njemački Bundestag u nedjelju, ali nedovoljno da samostalno formira vladu, pa od ponedjeljka kreće u pregovore sa potencijalnim koalicionim partnerima. Socijaldemokrate su dobile izbore prvi put od 2005. i 16-godišnje vladavine Angele Merkel. 

Partija lijevog centra SPD je dobila 25,7 odsto glasova, a konzervativna Hrišćansko-demokratska unija (CDU) Angele Merkel i njen partner Hrišćansko-socijalna unija (CSU) dobile su oko 24,1 odsto. Zeleni su osvojili 14,8 odsto glasova, a liberalne Slobodne demokrate (FDP) 11,5 odsto.

Povratak SDP na vlast mogao bi da znači i ponovno oživljavanje lijevih partija u Evropi. U Norveškoj je partija lijevog centra takođe dobila izbore prošlog mjeseca.

Kandidat socijaldemokrata za kancelara Olaf Šolc rekao je da se nada da će uspjeti da postigne koalicioni dogovor do Božića. I lider CDU Armin Lašet je rekao da će pokušati da formira vladu, bez obzira na to što je njegova koalicija iza SDP i što su konzervativci pod njegovim vođstvom postigli do sada najgori rezultat.

Merkelova će ostati na dužnosti dok traju koalicioni pregovori.

Lider CDU Armin Lašet posle proglašenja izbornih rezultata
Lider CDU Armin Lašet posle proglašenja izbornih rezultata

Da bi obezbijedila većinu u parlamentu, SPD će prvo razgovarati sa Zelenima i Slobodnim demokratama (FDP), iako bi te dvije partije mogle da uđu u koaliciju i sa konzervativcima.

Jedno je sigurno; u vladi neće biti ekstremno desničarske Alternative za Njemačku (AFD) koja je dobila 10,3 odsto glasova što je pad u odnosu na prošle izbore kada su dobili 12,6 odsto.

Koje su opcije za koalicije?

Prva je koalicija socijaldemokrata, Zelenih i Slobodnih demokrata (FDP), takozvana "semafor koalicija" zbog boja partija - crvene, zelene i žute.

SPD i Zeleni su bili zajedno na vlasti za vrijeme Gerharda Šredera, i saglasni su oko zaštite životne sredine, povećanja poreza i socijalnih davanja, iako se Zeleni više neprijateljski odnose prema Rusiji.

Lider FDP Kristijan Linder rekao je da je otvoren za pregovore, a da je za sada legalizacija marihuane jedino oko čega bi se tri partije lako dogovorile.

"Koalicija Jamajka" - savez konzervativnih CDU/CSU, Zelenih i Slobodnih demokrata je druga opcija, po bojama partija koje zajedno prave zastavu Jamajke - crne, žute, zelene.

Takva hrišćansko-liberalna koalicija je vodila Njemačku većinu vremena poslije rata, a partije su bliske po pitanjima ekonomije.

Ipak, lider Slobodnih demokrata se 2017. povukao iz koaliconih pregovora, što nagovještava da ni ovi neće biti jednostavni.

"Velika koalicija" CDU i SPD ili CDU, SPD i Zelenih. Socijaldemokrate su isključile savez sa konzervativcima kao opciju, iako su bili partner Merkelove 12 od 16 godina koliko je bila na vlasti. SPD su isto odbile savez sa konzervativcima i 2017, ali su završili zajedno kada su sve druge opcije propale.

See all News Updates of the Day

Američka letjelica na Mjesecu poslije pauze duže od pola vijeka

Ova slika koju je obezbijedila Intuitive Machines prikazuje slijetanje robota Odisej na Mjesec, 21. februar 2024.
Ova slika koju je obezbijedila Intuitive Machines prikazuje slijetanje robota Odisej na Mjesec, 21. februar 2024.

Svemirska letjelica, čiji je prozvođač i kojom je upravljala teksaška kompanija Intuitive Machine, spustila se nadomak južnog pola Zemljinog satelita Mjeseca.

"Ono što možemo potvrditi, bez sumnje, je da je naša oprema na površini Mjeseca", izvijestio je direktor misije Tim Crain.

To je ujedno i prvo američko slijetanje na površinu mjeseca u posljednjih više od pola vijeka. Poduhvat je predvodila privatna kompanija.

Robot Odisej, kako je planirano, zaustavio se u krateru pod nazivom Malapert A koji se nalazi na južnoj Mjesečevoj polulopti.

Slijetanje, izvedeno dan pošto je letjelica stigla do lunarne orbite i nedjelju dana od lansiranja na Floridi, potvrđeno je signalima upućenim sa oko 384.000 kilometara udaljenosti.

Međutim, bilo je potrebno nekoliko minuta da se uspostavi komunikacija sa robotom, pošto je prvobitno uspostavljeni signal bio slab.

To je izazvalo dozu neizvjesnosti u vezi sa stanjem i položaja Odiseja nakon slijetanja na Mjesec.

Poduhvat je obilježio i jedanaestočasovni problem sa autonomnim navigacionim sistemom letjelice koja je dopremila robota do Mjeseca – zbog čega su inžinjeri na Zemlji bili u punom angažmanu.

Robot Odisej raspolaže naučnim instrumenatima i tehnologijom, koji će u svrhe NASA i nekoliko komercijalnih entiteta, raditi sedam dana na solarnu energiju - prije nego što Sunce zađe iznad mjesta gdje je letjelica sletjela.

Prikupljaće podatke o vremenskim uslovima na površini Mjeseca i drugim osobenostima lunarnog okruženja korisnim za buduće misije, ali i u svrhe planiranog dolaska astronauta kasnije tokom decenije.

Inače, robot Odisej lansiran je raketom Falcon 9 kompanije Elona Muska iz NASA-inog svemirskog centra Kennedy u Cape Canaveralu.

Slijetanje predstavlja prvo kontrolisano spuštanje američke svemirske letjelice na površinu Mjeseca od Apolla 17 1972. godine.

Tada je na Mjesec sletjela posljednja misija NASA-e koju su činili astronauti Gene Cernan i Harrison Schmitt

Biden se sastao sa porodicom preminulog ruskog opozicionara Alekseja Navalnog

Američki predsjednik Joe Biden sa Julijom i Dašom Navalnom, suprugom i kćerkom preminulog ruskog opozicionara Alekseja Navalnog (Foto: Foto: X/@POTUS)
Američki predsjednik Joe Biden sa Julijom i Dašom Navalnom, suprugom i kćerkom preminulog ruskog opozicionara Alekseja Navalnog (Foto: Foto: X/@POTUS)

Američki predsednik Joe Biden sastao se sa suprugom i kćerkom ruskog opozicionara Alekseja Navalnog – koji je prošlog petka, prema navodima ruskih vlasti, preminuo u arktičkoj zatvorskoj koloniji.

„Sastao sam se sa Julijom i Dašom da bih im izrazio saučešće zbog nenadoknadivog gubitka. Naslijeđe i hrabrost Alekseja Navalnog će zauvijek živjeti u njima i ljudima širom Rusije koji se bore za zaštitu demokratije i ljudskih prava”, objavio je američki predsjednik na društvenoj mreži X.

Bijela kuća saopštila je da se Biden sa članovima porodice Alekseja Navalnog sastao u San Franciscu.

„Predsjednik je iskazao divljenje izuzetnoj hrabrosti i naslijeđu Alekseja Navalnog u borbi protiv korupcije i za slobodnu i demokratsku Rusiju u kojoj vladavina prava važi za sve građane. Istakao je da će se njegovo naslijeđe na ljude širom Rusije i svijeta koji će tugovati zbog tog gubitka i i boriti se za slobodu, demokratiju i ljudska prava”, navedeno je u saopštenju Bijele kuće.

Također, ukazano je da će američka administracija u petak objaviti novi paket oštrih sankcija Rusiji kao odgovor na smrt Alekseja Navalnog, rusku represiju i agresiju, ali i rat i invaziju na Ukrajinu koja ulazi u treću godinu.

Bidenov savjetnik za nacionalnu bezbjednost Jake Sullivan izjavio je u utorak da će sankcije pokrivati niz oblasti, među kojima su odbrambeni i industrijski sektor kao i izvori prihoda za ekonomiju.

Porodica Alekseja Navalnog i zapadne države sumnjaju u odgovornost ruske države i predsjednika Vladimira Putina za smrt izrazitog kritičara Kremlja i borca protiv korupcije - koji se zalagao za primjenu sistema vladavine prava u Rusiji.

Udovica ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog, Julija, najavila je u video poruci objavljenoj u ponedjeljak da će nastaviti borbu svog muža protiv ruskih vlasti. Istovremeno, optužila je Vladimira Putina da joj je ubio muža u udaljenom zatvoru i obećala da će kazna stići i njega i druge navodne počinioce.

Biden se također nije dvoumio u vezi sa odgovornošću za smrt istaknutog ruskog opozocionara.

„Nema sumnje da je Putin odgovoran za smrt Navalnog. Ono što se dogodilo Navalnom je još jedan dokaz Putinove brutalnosti. Niko ne bi trebalo da bude u zabludi... Putin ne napada samo građane u drugim zemljama, kao što vidimo u Ukrajini - on također čini užasne zločine protiv svog naroda”, naglasio je Biden u danu kada je objavljeno da je Navalni preminuo.

State Department: Odlazak Dodika kod Putina pokazuje kako je on izoliran od euroatlantske zajednice

Susret Dodika i Putina u Kaznu, 21. februar 2023.
Susret Dodika i Putina u Kaznu, 21. februar 2023.

Jučerašnji susret entitetskog predsjednika Milorada Dodika s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, izazvao je reakcije u cijeloj BiH, a na molbu Glasa Amerike, reagirao je i State Department.

Glasnogovornik State State Departmenta je naglasio da Washington ne vjeruje da iko treba davati platformu ruskom predsjedniku da promovira svoju agresiju protiv Ukrajine, i potom dodao: "Posjeta Milorada Dodika je tek posljednji primjer u nizu primjera koji pokazuju kako je on izoliran od euroatlantske zajednice."

U odgovoru se kaže kako Sjedinjene Države stoje uz narod BiH, i podržavaju sigurnu i prosperitetnu budućnost te zemlje u euroatlantskoj zajednici.

"Ali mi ćemo isto tako držati odgovornima individue i institucije koje prijete stabilnosti i sigurnosti BiH", kaže se u odgovoru State Departmenta.

Dodikovo oslanjanje na sankcionisane zemlje
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:10 0:00

Majka Alekseja Navalnog: Ruski istražitelji planiraju tajnu sahranu mog sina

Majka Alekseja Navalnog, Ljudmila (Foto: Navalny Team via AP)
Majka Alekseja Navalnog, Ljudmila (Foto: Navalny Team via AP)

Majka ruskog opozicionog lidera Alekseja Navalnog, koji je preminuo u arktičkoj zatvorskoj koloniji, optužila je ruske istražitelje da planiraju tajnu sahranu njenog sina i poručila da ona na to neće pristati.

„Ucjenjuju me, postavljaju uslove gdje, kada i kako bi moj sin trebalo da bude sahranjen... Žele da se to uradi tajno, bez oproštaja. Žele da me dovedu do kraja groblja, do iskopanog groba i da kažu: ovdje leži tvoj sin. Ne pristajem na to”, naglasila je Ljudmila Navalna u video poruci na YouTube, iz arktičkog grada Saleharda.

Ruski istražitelji nisu odgovorili na izjavu majke Navalnog.

Navalni je prošle nedjelje iznenada umro u zatvoru. Njegov tim i porodica tvrde da ga je Kremlj ubio, što ruske vlasti negiraju.

Majka ruskog opozicionara navela je da je vidjela njegovo tijelo i umrlicu u kojoj se navodi da je umro prirodnom smrću. Prethodno je podnijela tužbu u sudu u Salehardu, zbog odbijanja zvaničnika da joj predaju tijelo sina. Pretres tim povodom je zakazan za 4. mart.

„Jučer uveče su me tajno odveli u mrtvačnicu gde su mi pokazali Alekseja”, rekla je ona na snimku koji je Navalnijev tim objavio na društvenim mrežama.

„Želim da oni kojima je Aleksej drag, svi za koje je njegova smrt postala lična tragedija, imaju mogućnost da se oproste od njega”.

Rekla je da je snimila snimak jer su joj istražitelji „prijetili”.

„Gledajući me u oči, rekli su da će, ako ne pristanem na tajnu sahranu, uraditi nešto sa tijelom mog sina... Tražim da mi se tijelo mog sina odmah preda”, rekla je ona.

U utorak je od ruskog predsjednika Vladimira Putina zatražila da joj preda tijelo sina da bi mogla dostojanstveno da ga sahrani.

Od smrti Alekseja Navalnog, oko 400 ljudi privedeno je širom Rusije dok su odavali poštu opozicionom lideru, polažući cvijeće i svijeće, prema podacima grupe koja prati politička hapšenja OVD-Info. P

olicija je uklanjala cvijeće tokom noći, ali se građani polažu jooš više.

Putin šalje signal Zapadu letom u novom nuklearnom bombarderu

Ruski predsjednik Vladimir Putin sprema se za let na moderniziranom strateškom bombarderu Tu-160M s nuklearnim kapacitetom, u Kazanju, Rusija, 22. februara 2024.
Ruski predsjednik Vladimir Putin sprema se za let na moderniziranom strateškom bombarderu Tu-160M s nuklearnim kapacitetom, u Kazanju, Rusija, 22. februara 2024.

Ruski predsjednik Vladimir Putin letio je u četvrtak u moderniziranom strateškom bombarderu Tu-160M koji može nositi nuklearno oružje, što je potez koji će se na Zapadu vjerojatno vidjeti kao jasan podsjetnik na nuklearne sposobnosti Moskve.

Divovski avion s okretnim krilima, kodnog naziva "Blackjacks" od strane vojnog saveza NATO-a, modernizirana je verzija bombardera iz doba Hladnog rata.

Državna TV prikazala je Putina kako se spušta niz ljestve iz aviona nakon leta i novinarima govori da je to pouzdana i modernizirana letjelica koju ruske zračne snage mogu prihvatiti.

"To je novi stroj, puno toga je novo. Lakše ga je kontrolirati. Pouzdan je", rekao je Putin.

Ruski čelnik, za kojeg se očekuje da će lako osvojiti još jedan šestogodišnji mandat sljedećeg mjeseca, poletio je u trenutku kada su Moskva i Zapad u sukobu oko ruskog rata u Ukrajini i smrti opozicionog političara Alekseja Navalnog u zatvoru.

Neki ruski i američki diplomati kažu da ne pamte vrijeme lošijih odnosa između dvije najveće svjetske nuklearne sile, uključujući i tokom Kubanske raketne krize 1962. godine.

Državna TV prikazala je divovski avion, kojem Rusija daje nadimak "Bijeli labudovi", kako polijeće i slijeće na pistu koja pripada tvornici u Kazanu koja proizvodi modernizirani supersonični avion, a dopisnik Pavel Zarubin to je uzbuđeno nazvao "jedinstvenim događajem".

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je putanja leta aviona vojna tajna. Let s Putinom trajao je 30 minuta, izvijestile su ruske novinske agencije.

Tu-160M, koji ima četveročlanu posadu, sposoban je nositi 12 krstarećih projektila ili 12 nuklearnih projektila kratkog dometa i može preletjeti 12.000 km bez zaustavljanja.

Ruska nuklearna doktrina utvrđuje uslove pod kojima bi ruski predsjednik razmotrio korištenje nuklearnog oružja: općenito kao odgovor na napad korištenjem nuklearnog ili drugog oružja za masovno uništenje ili na upotrebu konvencionalnog oružja protiv Rusije "kada je postojanje države ugroženo".

Bivši predsjednik Dmitrij Medvedev, sada zamjenik predsjednika ruskog Vijeća sigurnosti, opetovano je upozoravao na rizik od nuklearnog sukoba sa Zapadom otkako je Moskva poslala desetke hiljada vojnika u Ukrajinu 2022. godine.

Ali Putin, koji je vrhovni komandant ruskih oružanih snaga, rekao je u oktobru da postojanje ruske države nije ugroženo i da "nijedna osoba zdrave pameti ne bi pomislila upotrijebiti nuklearno oružje protiv Rusije".

Prema ugovoru potpisanom 2018, deset moderniziranih nuklearnih bombardera Tu-160M trebalo bi biti isporučeno ruskim zračnim snagama do 2027. po cijeni od 163 milijuna dolara po svakom.

Tupoljev, proizvođač aviona, kaže da je modernizirana verzija bila 60 posto učinkovitija od starije verzije sa značajnim poboljšanjima.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG