Linkovi

Da li bi islamski teroristi mogli pokvariti olimpijadu u Sochiju?


To bi mogla biti najbolje čuvana olimpijada u istoriji- Rusija će tu poslati 60 hiljada policajaca i vojnika, što je 26 za svakog sportistu.

Zimska Olimpijada u Sočiju, vrijedna 50 milijardi dolara, se smatra trijumfalnim trenutkom za predsjednički mandat Vladimira Putina. Ali da li bi islamski teroristi mogli pokvariti olimpijadu?

Smrtonosan bombaški napad na željezničku stanicu u južnoj Rusiji prošlog mjeseca je noćna mora koju ruske vlasti žele izbjeći u Sochiju, gdje se ove sedmice otvara zimska olimpijada. Prije dvije sedmice, dvojica muškaraca iz grupe jihadista u ruskom Dagestanu su objavili da su izveli napad na željezničku stanicu. Jedan od njih je putem videa na Youtubu upozorio predsjednika Putina:

Ako održiš olimpijske igre, daćemo ti poklon za svu nevinu muslimansku krv koja je prolivena širom svijeta, u Afganistanu, Somaliji, Siriji. A i turisti koji dođu, također će dobiti poklon, kaže se na videu.

Ove sedmice je olimpijska baklja mirno pronesena kroz Dagestan i sukobom zahvaćeno područje Kavkaza. U tom regionu je ruska policija prošle godine ubila 260 islamskih militanata i zaplijenila 320 ručno napravljenih bombi. Ali stručnjaci za sigurnost navode da je Sochi, u kojem su većina kršćani, fizički i kulturno izdvojen iz ruskog većinski muslimanskog Kavkaza. Stručnjak za pitanje odbrane Pavel Felgenhauer kaže da takva vrsta izolacije štiti olimpijadu.

Sochi je u 19-om vijeku u potpunosti etnički očistila careva vojska od bilo kakve etničke populacije, ponovo je naseljen Rusima i drugima iz ostalih dijelova ruskog carstva, Gruzijcima, Armenijcim, čak i Estoncima i Grcima, kaže Pavel Felgenhauer.

On dodaje i da geografija štiti olimpijadu.

Nema istinske podrške za terorizam jihadista u Sochiju. A Sochi može biti zaštićen, jer su planine oko grada i sada tokom zime one se fizički ne mogu proći. Nema cesta, i nema načina čak i za dobro istreniranu osobu da tu prođe u ovo doba godine, tvrdi gospodin Felgenhauer.

Predsjednik Putin kaže da štiti Sochi sa čeličnim prstenom.

Ako sebi dozvolimo da pokažemo slabost, strah, onda to znači da ćemo pomoći teroristima da postignu svoj cilj, rekao je Vladimir Putin.

To bi mogla biti najbolje čuvana olimpijada u istoriji- Rusija će tu poslati 60 hiljada policajaca i vojnika, što je 26 za svakog sportistu. Mark Galiotti je stručnjak za rusku policiju.

Od Sochija je napravljena posebna država, morate imati specijalnu vizu, dokumente kako bi tu ušli. Stanovnici tog područja su stavljeni pod osobitu kontrolu. Ne možete slobodno voziti ni vlastiti automobil. Postoje i elektronske kontrole. Oni su uveli novu seriju elektronskih mjera, kako bi presreli svaku tekst poruku, i svaki e-mail, kaže Mark Galeotti.

Ali ipak, moglo bi se desiti da se teroristi provuku. Prošle je sedmice policija podijelila postere hotelskim recepcijama na kojima su tri žene koje se traže. U Rusiji se strahuje da su one takozvane crne udovice, žene jihadista koje izvode samoubilačke napade kako bi se osvetile za smrt svojih muževa.
XS
SM
MD
LG