Linkovi

Sochi 2014: Najskuplja Olimpijada u povijesti


Do skoro je Sochi bio jedna od najvećih gradjevina na svijetu,a uskoro bi to mjesto trebalo postati blještavi trenutak predsjednikovanje Vladimira Putina. No,isto tako je Olimpijada i velika odgovornost za dugogodišnjeg ruskog lidera.

Za ruskog predsjednika Vladimira Putina, cijena uniformi za Olimpijadu je sitnica. No ono što zadaje glavobolju je cijena cjelokupnog održavanja Olimpijade. Kada se igre otvore u petak, bit će to najskuplja Olimpijada u povijesti, kako zimska tako i ljetnja.

Cijena organizacije od $50 milijardi dolara je četverostruka u odnosu na prvobitnu procjenu iz 2007., kada je Olimpijada dodijeljena Rusiji.

Elena Panfilova iz grupe Transparency International kaže da su korupcija i pretjerano trošenje izvor nezadovoljstva za mnoge Ruse, i objašnjava:

“Korupcija je izmakla svakoj kontroli. Čak i oni koji ne bi trebali uzimati mito, ne bi smjeli krasti, ne bi smjeli zacjenjivati preveliku cijenu, to rade, posebno socijalne službe. Oni kojima je rečeno da prestanu s odredjenim praksama, iste nastavljaju. U takvoj situaciji, teško je osjetiti dobar duh Olimpijade.

A stvari nisu trebale biti takve, kaže analitičar, profesor s Univerziteta New York Mark Galeotti i dodaje:

“Kada se Rusija prijavila za Olimpijadu, sve je išlo kako je to Putin zamislio. Ekononomija je bila dobra, on je politički bio nedodirljiv, i stoga je Sochi trebao biti grandiozna zabava koju priredjuje nova Rusija. Plan je bio da se pokaže svijetu da je Rusija dovoljno bogata da potroši novac na takav dogadjaj, dogadjaj efikasno i dobro organiziran.

No, ekonomski rast je opao na 1. 3 posto prošle godine, što je tek djelić od pet posto kako je Putin planirao kada se prije dvije godine ponovno kandidirao za predsjednika. Sada pola ruskog gradjanstva kaže da ne želi da se Putin ponovno kandidira.

Njega se kritizira kao autoritarnog lidera,pa je stoga pustio iz zatvora političkog rivala Mikhaila Khordorkovskog u decembru.

"Naši zakoni omogućavaju predsjedniku Putinu da ostane na vlasti i narednih deset godina , naravno, ako narod bude glasao za njega. Skoro su ga pitali da li vjeruje da bi trebao biti predsjednik doživotno. On je jasno odgovorio Ne. Nadam se taj stav neće promijeniti., kaže Khordorkovski.

Medjutim oslobadjanje Khodorkovskog nije promijenilo gledanje Zapada na gospodina Putina. Prodaja karata za Olimpijadu u inozemstvu ide slabo. Stranci se boje za bezbjednost, brine ih visoka cijena puta, i odbijaju ih ruski zakoni protiv homoseksualaca.

Prošle nedjelje su lideri Evropske Unije srezali planirani dvodnevni sastanak s Vladimirom Putinom na tri sata. Lideri Sjedinjenih Država, Francuske i Britanije neće ići na Olimpijadu u Sochiju.

Ipak, ruski predsjednik se nada da će sve negativnosti biti zaboravljene kada u petak krene veličanstveni vatromet.
XS
SM
MD
LG