Linkovi

Referendum o imenu Makedonije 30. septembra


Arhiva - Demonstranti izvikuju slogane protiv promjene ustavnog imena zemlje ispred zgrade parlamenta u Skoplju, Makedonija, 23. juna 2018.
Arhiva - Demonstranti izvikuju slogane protiv promjene ustavnog imena zemlje ispred zgrade parlamenta u Skoplju, Makedonija, 23. juna 2018.

Referendum o novom imenu Makedonije, čija je uspješna realizacija uslov za integraciju zemlje u NATO i Evropsku uniju, biće održan 30. septembra, odlučilo je u makedonsko Sobranje.

Za raspisivanje referenduma glasalo je 68 poslanika vladajuće koalicije Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) i albanske Demokratske unije za integraciju (DUI), kao i manje albanske opozicione partije Besa, dok su poslanici opozicione VMRO-DPMNE i Alijanse za Albance Zijadina Sele napustili salu prije glasanja.

Prema odluci koju je usvojila makedonska skupština, referendumsko pitanje će glasiti: "Da li ste za članstvo u EU i NATO sa prihvatanjem Dogovora Republike Makedonije i Republike Grčke?''

Poslanici VMRO-DPMNE napustili su salu pošto je poslanik te stranke Nikola Micevski ponovio stav da je pitanje neprecizno, višeznačno i manipulativno, kao i da se time što je referendum konsultativan otvara mogućnost različitog tumačenja.

Šef poslaničke grupe SDSM Tomislav Tuntev pozvao je na početku sjednice građane da izađu na referendum, navodeći da je pred njima istorijska odluka koja treba da obezbjedi budućnost Makedoniji i budućim generacijama.

"Stvorili smo uslove da Makedonija postane dio evropske porodice, da bude jednaka sa evropskim i svjetskim silama", rekao je Tuntev, dodajući da će ulaskom zemlje u NATO makedonski postati jedan od službenih jezika alijanse.

Referendum o imenu države biće konsultativni, što znači da je cenzus manji nego kada je obavezujući. Da bi takvo izjašnjavanje bilo uspješno, potrebno je da na birališta izađe polovina ukupnog broja birača, nešto iznad 900.000, i da polovina od izašlih glasa "za".

Troškovi referenduma iznosiće 3,5 miliona eura, a novac će biti obezbjeđen iz budžeta.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG