Linkovi

Sobranje ratifikovalo dogovor o promjeni imena Makedonija, konačnu riječ imaju građani na referendumu


Premijer Makedonije Zoran Zaev tokom današnjeg obraćanja parlamentu na sjednici na kojoj je ratifikovan sporazum s Grčkom (Foto: AP/Boris Grdanoski)
Premijer Makedonije Zoran Zaev tokom današnjeg obraćanja parlamentu na sjednici na kojoj je ratifikovan sporazum s Grčkom (Foto: AP/Boris Grdanoski)

Makedonski parlament ratifikovao je dogovor sa Grčkom o imenu zemlje sa 69 glasova "za" od ukupno 120 poslanika.

Na početku sjednice premijer Zoran Zaev je rekao da ovaj dogovor označava početak kraja neizvjesnosti za Makedoniju i da predstavlja dostojanstveno i prihvatljivo rješenje za obje strane, čime se zauvijek potvrđuju makedonski identitet i jezik. Ovo je hrabar korak u interesu budućnosti građana i naše djece. Odbacimo manipulacije i izolaciju i ponudimo šansu dogovoru, dodao je Zaev.

"Umjesto sa gorčinom i gnjevom, od danas da zajedno ispisujemo ove strane naše budućnosti i povedemo građane ka zajedničkoj prosperitetnoj Makedoniji prema primjeru naprednih evropskih zemalja. Evropska porodica nas prihvata kao Makedonce. Dobijamo još jednog prijatelja i strateškog partnera, garantujemo stabilnost i bezbjednost zemlje, otvaramo put ka EU i NATO-u", rekao je premijer Makedonije.

Zaev je istakao da će na kraju građani imati posljednju reč, poručujući poslanicima da su oni prva karika koja će omogućiti građanima demokratsko pravo da se izjasne o svojoj budućnosti na referendumu.

Poslanici opozicione VMRO DPMNE nisu prisustvovali sjednici, jer su juče napustili parlamentarnu salu, ističući da ne žele da učestvuju u "ovoj pravnoj lakrdiji". Kažu da je dogovor sa Grčkom jednostran i predstavlja kapitulaciju države i genocid makedonskog naroda.

Poslanici su u utorak 19. juna, na prijedlog ministra spoljnih poslova Nikole Dimitrova, odlučili da se ovaj zakon donese po skraćenom postupku, jer je iz grupe takozvanih zakona sa evropskom zastavicom. Obrazlažući prijedlog, Dimitrov je rekao da Grčka po ratifikovanju u makedonskom parlamentu, ima obavezu da izvijesti predsednika Evropskog saveta Donalda Tuska da daje podršku za početak pregovora za članstvo u EU, kao i generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga da podržava poziv za učlanjenje Makedonije u Alijansu.

On je rekao da ministri spoljnih poslova zemalja članica EU zasjedaju 25. i 26. juna, a da je Samit Evropskog saveta 28. juna. "Ovi datumi su ključni za evropsku perspektivu naše zemlje i zavise od ratifikacije Sporazuma", naglasio je Dimitrov.

Ivanov ima sedam dana da potpiše ukaz o stupanju na snagu, ali se očekuje da on to neće uraditi
Ivanov ima sedam dana da potpiše ukaz o stupanju na snagu, ali se očekuje da on to neće uraditi

Nakon završene procedure u Sobranju, dogovor će biti poslat predsjedniku države Đorđu Ivanovu, koji ima sedam dana da potpiše ukaz o stupanju na snagu, ali se očekuje da on to neće uraditi, jer je nedavno najavio da neće podržati niti potpisati dogovor o sporu oko imena, jer je on, kako je rekao, štetan. Ukoliko Ivanov upotrijebi pravo veta, dogovor se vraća u parlamentarnu proceduru, ali će onda biti potrebna apsolutna većina glasova, odnosno da 61 poslanik glasa "za". Zatim se dogovor vraća predsjedniku, koji je prema ustavu obavezan da potpiše ukaz.

Dogovor sa Grčkom o imenu zemlje potpisali su u nedjelju 17. juna ministri spoljnih poslova Makedonije i Grčke Nikola Dimitrov i Nikos Kodzijas i između ostalog predviđa da naziv države bude Republika Sjeverna Makedonija.

Implementacija dogovora će se odvijati po etapama, a stupiće na snagu kada obje strane prihvate dokument u saglasnosti sa internim procedurama. Ukoliko bilo koja od strana ne prihvati dogovor, to će značiti da on ne važi. U Makedoniji će konačnu riječ imati građani na referendumu, najavljenom za septembar ili oktobar ove godine.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG