Linkovi

Najveća snježna oluja posljednjih desetljeća paralizirala veći dio SAD


Najveća snježna oluja posljednjih desetljeća paralizirala veći dio SAD
Najveća snježna oluja posljednjih desetljeća paralizirala veći dio SAD

Spasilačke ekipe diljem središnjeg dijela Sjedinjenih Država pokušavaju doći do stotina vozača koji su zakopani na cestama u snijegu

Masivna snježna oluja koja je zahvatila veći dio Sjedinjenih Država primorala je na otkazivanje tisuća letova i ostavila vozače na cestama dok snijeg i vjetar stvaraju opasne, skoro arktičke, uvjete diljem sjevernog dijela američkog Srednjeg zapada. Do rano jutros ova oluja – koja se smatra najtežom posljednjih desetljeća – dovela je do otkazivanja preko pet tisuća letova. Jučer je otkazano više od 6400 letova. Chicago je teško pogođen olujom, a jedan od najvećih američkih aerodroma u tom gradu O'Hare mogao bi ostati zatvoren do sutra.

Škole i lokalna uprava ostale su zatvorene kako se oluja sručila na središnji dio zemlje. U Chicagu škole su zatvorene po prvi put u posljednjih 12 godina. Američka Meteorološka služba objavila je upozorenja i savjete za skoro polovicu američkih saveznih država - od Teksasa na jugu pa do Maine na sjeveroistoku. Očekuje se da će na Chicago danas pasti oko 60 centimetara snijega, uz jaki vjetar. Vlasti diljem zemlje traže od stanovništva da ostane kod kuće, ako je moguće.

Spasilačke ekipe diljem središnjeg dijela Sjedinjenih Država pokušavaju doći do stotina vozača koji su zakopani na cestama u snijegu. Glavne auto ceste od Oklahome do Illinoisa su zatvorene za promet. Dužnosnici kažu da su tisuće kuća diljem središnjeg i sjeveroistočnog dijela zemlje jutros ostale bez struje. Vremenske prilike primorale su i predsjednika Obama da otkaže svoj planirani put danas na jedno sveučilište u saveznoj državi Pennsylvaniji. Predsjednikov posjet odgođen je za sutra.

XS
SM
MD
LG