Linkovi

Rusija potvrdila mogućnost da Snowdenu da azil


Danasnji snimak sa aerodroma u Moskvi
Danasnji snimak sa aerodroma u Moskvi
Bivši američki djelatnik CIA-e na ugovoru, Edward Snowden, je, kako se izvještava, zatražio azil u Rusiji - i vlada u Kremlju je nagovijestila da je moguće da mu dozvoli ostanak u zemlji ukoliko Snowden prestane govoriti o tajnim američkim programima praćenja i nadgledanja.

30-godišnji Snowden se sastao danas sa aktivistima za ljudska prava i ruskim odvjetnicima na aerodromu u Moskvi. Novinski izvještaji navode riječi nekih od njih prema kojima Snowden želi ostati u Rusiji , jer mu je nemogućno letjeti bilo gdje nakon što mu je Amerika oduzela pasoš. Tri Latino-američke zemlje, Venecuela, Bolivija i Nikaragva, su mu ponudile azil.

Snowden, koji se već nekoiko nedjelja nalazi u tranzitnom području moskovskog aerodroma Sheremetyevo, je i ranije izrazio interes za dobijanje azila u Rusiji. On je medjutim tu molbu povukao nakon što mu je ruski predsjednik Vladimir Putin rekao da će se molba razmotriti jedino ukoliko Snowden pristane da prestane odavati dodatne detalje o američkim špijunskim programima koje provodi Agencija za nacionalnu sigurnost.

No, kako su se saznavali detalji o današnjem sastanku na aerodromu, vlada u Kremlju je još jednom ponovila da Snowden može ostati u Rusiji ako prestane odavati tajne.

Edward Snowden je inače sazvao sastanak na aerodromu kako bi govorio o, kako on navodi, prijetećem ponašanju Sjedinjenih Država, i nastojanjima da ga se spriječi da dobije azil. Na sastanku je bilo nekoliko aktivista za ljudska prava, uključujući predstavnike ruskih ureda Amnesty International i Human Rights Watch, kao i odvjetnici , te jedan ruski parlamentarac.

Snowden nije vidjen u javnosti niti putem medija otkako je stigao na moskovski aerodrom Sheremetyevo 23. juna letom iz Hong Konga.

Sjedinjene Države zahtijevaju izručenje Snowdena kako bi mu se sudilo po optužbi za špijunažu. Rusija je odbila da ga preda Amerikancima, medjutim, ruski predsjednik Putin je zatražio od njega da ode u neku drugu zemlju.
XS
SM
MD
LG