Linkovi

Snowden traži rusko državljanstvo


Edward Snowden je napomenuo da se on i njegova supruga ne odriču američkog državljanstva.
Edward Snowden je napomenuo da se on i njegova supruga ne odriču američkog državljanstva.

Bivši agent američke Nacionalne obavještajne agencije i uzbunjivač Edward Snowden objavio je na Twitteru da će on i njegova supruga aplicirati za rusko državljanstvo. Također je objavio da sa suprugom Lindsay Mills očekuje dječaka.

"Poslije godina razdvojenosti od naših roditelja, moja supruga i ja ne želimo da budemo odvojeni od našeg sina. I zato, u ovo doba pandemije i zatvorenih granica, apliciramo za dvojno, američko-rusko državljanstvo", napisao je Snowden.

On je naglasio da ipak ne žele da se odreknu američkog državljanstva.

"Lindsay i ja ostajemo Amerikanci i sina ćemo vaspitavati u skladu sa američkim vrijednostima koje volimo, uključujući i slobodu govora. Radujem se danu kada ću moći da se vratim u SAD i da cijela porodica bude na okupu", rekao je Snowden.

Rusija je Snowdenu nedavno odobrila boravišnu dozvolu, a nedavno su i izmijenjeni zakoni, pa se sada dozvoljava dvojno državljanstvo.

Snowden živi u egzilu u Rusiji od 2013. pošto je objavio informacije o programima nadzora američkih službi. SAD ga traže zbog špijunaže, pošto je tajne informacije dostavio listovima Washington Post i Guardian.

Javno mnijenje je podijeljeno oko pitanja njegovog pomilovanja.

Predsjednik Donald Trump je ranije izjavio da će razmotriti tu mogućnost, ali ništa konkretno nije urađeno. Međutim, sekretar za pravosuđe William Barr je rekao da bi se žestoko usprotivio pomilovanju Snowdena.

I bivši predsjednik Barack Obama je odbio da to uradi.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG