Linkovi

Zviždač Snowden za neke zločinac, za druge herojAmerička vlada je zapocela istragu o tome da li je Edward Snowden počinio krivično djelo dostavljanjem informacija novinskim organizacijama o američkom programu praćenja telefonskih razgovora I aktivnosti na internetu. Snowden je u nedelju objelodanio da je on izvor informacija objavljenih u medijima o tome da Agencija za nacionalnu sigurnost prati telefonske razgovore i aktivnosti na internetu radi otkrivanja prijetnji od terorizma, što po riječima predsjednika Obama Ameriku čini bezbjednijom. Trenutno nije poznato gdje se nalazi Edward Snowden, nakon što je juče napustio hotel u Hongkongu.

U medjuvremenu neki od zagovornika jake nacionalne sigurnosti traže da se Snowden,bivši uposlenik CIA-e, krivično goni.Oni koji Snowdena,medjutim, podržavaju kažu da bi on morao biti zaštićen od sudskog progona - kao uzbunjivač koji je razotkrio američko kršenje ustavom garantiranih gradjanskih sloboda.

Za mnoge, koji se zalažu za pojačanu sigurnost, čak i po cijenu dijela lične privatnosti - Edward Snowden, vanjski saradnik Nacionalne Sigurnosne Agencije, koji je objelodanio postojanje širokoobuhvatnih vladinih programa nadzora - jednostavno je zločinac.

Medju informacijama koje je on otkrio su i programi NSA za prikupljanje telefonskih listinga gradjana i pristup i pristup internetskoj komunikaciji miliona Amerikanaca. Američki zvaničnici tvrde da su ti programi legalni i da su tako prikupljeni podaci spriječili nekoliko terorističkih zavjera.

Mike Rogers, predsjedavajući Komiteta ZAstupničkog doma za obavještajna pitanja, želi da Snowdenu bude sudjeno za špijunažu.

To je opasnost za našu nacionalnu sigurnost i prekršena je zakletva koju je ta osoba položila. Apsolutno smatram da tome mora biti sudjeno., kaže kongresmen Rogers.

Medjutim, za one koji smatraju da je Nacionalna Sigurnosna Agencija prekoračila svoja zakonska ovlaštenja, Snowden je heroj jer je javno progovorio o tome. Jesselyn Radack iz Programa za odgovornost vlade.

Smatram da je on uzbunjivač i da je to nevjerovatno hrabra i dobro promišljena, riskantna akcija koju je poduzeo za dobro naroda ove zemlje.Ne postoji, mislim, bolja definicija heroja, kaže Radack.

Ona kaže da NSA-ovi programi kopanja po informacijama, koje je Snowden razotkrio - narušavaju privatnost Amerikanaca i preko granice koje su odredili Zakon o nadzoru stranih obavještajnih izvora iz 2008. i poznati Patriot act, odnosni Patriotski zakon.

Ti su zakoni, jasno se vidi, prekršeni i on je dao informacije koje su razotkrile masovno bacanje novca, zloupotrebu i nelegalnosti, kakve ja nisam vidjela već dugo vremena., riječi su Radackove.

Predsjednik Obama je rekao da su ti programi, iako strogo povjerljivi, autorizovani od strane Kongresa. Glasnogovornik Bijele Kuće Jay Carney odbio je juče da komentira istragu koja je u toku, ali je naglasio da je predsjednik nastojao da uspostavi balans izmedju prava na privatnost i sigurnosti Amerikanaca.

Snowden je trenutno u Hong Kongu i, navodno, namjerava da traži azil od bilo koje zemlje u kojoj se, kako je rekao, vjeruje u zaštitu slobode govora i privatnost na globalnom nivou.
XS
SM
MD
LG