Linkovi

New York Times & Guardian pozivaju na pomilovanje za Snowdena


Dnevnik New York Times i britanski Guardian su pozvali na milost prema Edwardu Snowdenu, bivšem uposleniku Američke agencije za nacionalnu sigurnost, NSA, koji je izdao ogroman broj dokumenata vezanih za tajne američke programe praćenja i nadgledanja.

30-godišnji Snowden živi kao azilant u Rusiji , a Sjedinjene Države ga traže kako bi se sučelio s optužbama za špijunažu , kao i dugu zatvorsku kaznu ako bi bio osudjen.

U današnjem uredničkom komentaru u New York Timesu se kaže da je Snowden možda počinio krivično djelo, ali se dodaje da je isto tako svojoj zemlji načinio ogromnu uslugu tako što je Amerikancima omogućio po prvi puta opširnu informaciju o opsegu špijuniranja od strane NSA.
U komentaru se kaže da bi predsjednik Obama morao narediti svojim suradnicima da počnu tragati za načinima da se sa Snowdena skine optužba za teško krivično djelo.

Britanski dnevnik Guardian kaže da je Snowdenovo otkriće informacija o programu praćenja i nadgledanja bio zapravo čin velike hrabrosti i morala, te da bi predsjednik Obama trebao da mu omogući dostojanstven povratak u Sjedinjene države.
XS
SM
MD
LG