Linkovi

Snowden ponudio nova otkrića u zamjenu za azil u Brazilu


Bivši uposlenik američke Agencije za nacionalnu sigurnost NSA, Edward Snowden , je ponudio Brazilu pomoć u istrazi američkih špijunskih aktivnosti na teritoriji te zemlje, u zamjenu za politički azil.

Snowden je ovo ponudio u , kako je sam rekao, otvorenom pismu narodu Brazila, koje su danas objavile brazilske novine Folha de S. Paulo.

U pismu Snowden izmedjuostaloga negira tvrdnje Sjedinjenih Država da su programi nadgledanja Agencije samo prikupljanje podataka kako bi se zaštitilo gradjanstvo. On kaže da je cilj programa NSA-a moć, a ne kontra-terorizam.

Bivši uposlenik NSA-a trenutno živi u Rusiji nakon što je u augustu dobio privremeni azil.
Američki zvaničnici su zahtijevali da Snowden bude izručen kako bi mu se sudilo po optužbi za špijunažu, ali je Rusija to odbila.

Da podsjetimo - 30-godišnji Snowden je pobjegao u Moskvu nakon što je u javnost iznio ogroman broj tajnih dokumenata u kojima se detaljno opisuju programi nadgledanja i praćenja koje provodi američki NSA. On je već ranije tražio azil u nekoliko zemalja, uključujući Brazil.

Ta južnoamerička zemlja je izuzetno uznemirena otkrićima Snowdena, iz kojih se izmedjuostaloga vidjelo da je upravo Brazil jedna od glavnih meta špijuniranja u Latinskoj Americi.
XS
SM
MD
LG