Linkovi

Snježna oluja paralizirala sjeveroistok SAD-a


Snježna oluja paralizirala je sjeveroistočni dio SAD-a, uključujući gradove New York i Boston.

New York, na koji je palo oko 30 cm snijega, “izbjegao je najgore”, rekao je jutros njegov gradonačelnik Michael Bloomberg. Na vozače je apelirao da ostanu u svojim domovima, dodavši kako očekuje da će sve gradske ulice biti očišćene do kraja dana.

Područjem pušu vjetrovi koji na mahove dosežu brzinu od više od 100 km na sat. Predviđa se da će veći dio sjeveroistoka dobiti više od 60 cm snijega, a Boston i do 75 cm do kraja dana, kad se očekuje smirenje vremenske situacije.

Na stotine tisuća domova i biznisa ostalo je bez električne energije. Otkazano je oko 5000 letova, a u potpunom prekidu je i željeznički promet u i iz Bostona i New Yorka. Sa zabranom vožnje u mnogim dijelovima, ulice su tihe. U Nacionalnoj meteorološkoj službi kažu da je kretanje cestama pogibeljno ako ne i nemoguće.

Guverneri New Yorka, Massachusettsa, Rhode Islanda, Connecticuta i Mainea proglasili su izvanredno stanje.

Savezne države New York i New Jersey nisu se još ni potpuno oporavile od uragana Sandy koji ih je pogodio u listopadu.

Gradonačelnik New Yorka stavio je gradske resurse na raspolaganje područjima koje je snježna oluja najjače pogodila, rekavši da su “drugi priskočili u pomoć New Yorku kad je ona New Yorku trebala i da New York sada želi pomoći drugima”.

Prognostičari kažu da bi se ova snježna oluja po jačini mogla mjeriti s mećavom koja je 1978. godine Bostonu donijela 70 centimetara snijega i ostavila područje New Englanda paralizirano danima.
XS
SM
MD
LG