Linkovi

Snježno nevrijeme nije štetilo shoppingu nakon Božića


Na ulicama Manhattana jučer nije bilo mnogo ljudi

Prošle godine, snježna oluja neposredno prije Božića američku je maloprodaju stajala oko dvije milijarde dolara. Udruga koja okuplja američke trgovce svih vrsta procjenjuje da će Amerikance ovog Božića potrošiti na poklone nekih 450 milijardi dolara – što je oko tri posto više nego prošle godine.

Za božićnih blagdana snježno je nevrijeme pogodilo dobar dio sjeveroistoka Sjedinjenih Država kao i zapad odnosno sjever Europe. Dok se u Europi prognozira da je snijeg naudio blagdanskom shoppingu, u Americi ,kako se čini, tog problema nema. Jerome Socolovsky razgovarao je s dva stručnjaka za ovu problematiku.

Snježne mećava praćene jakim vjetrom posljednja su tri dana blokirale gotovo cijeli sjeveroistok Sjedinjenih Država, od glavnog grada Washingtona pa sve do Nove Engleske na sjeveru. Aerodromi su bili krcati putnika čiji su letova bili otkazani, a nisu vozili niti vlakovi. Oni koji su za Božić ostali kod kuće nisu mogli obaviti dobar dio svog 'poslije-božićnog shoppinga'. Evan Gold, čija je specijalnost utjecaj vremenskih prilika na ekonomiju, kaže, međutim, da je situacija mogla biti znatno gora: "Da je ovo nevrijeme došlo dva, tri ili četiri dana prije, to bi zaista štetilo gospodarstvu i trgovini. Ovako, ovaj je snijeg zapravo tek manji problem, najviše za pojedinačne kupce."

Evan Gold radi za firmu Planalytics koja istražuje utjecaj vremenskih prilika na ponašanje potrošača. On kaže da u danima nakon Božića Amerikanci najviše odlaze u trgovine kako bi vratili poklone koji im se ne sviđaju, zamijenili ih za neke druge ili pak da potroše poklon-bonove koje su dobili na dar. Evan Gold kaže da će trgovine možda morati produžiti svoj uobičajeni rok za povrat neželjene robe: "Većina će se transakcija umjesto ovih dana dogoditi krajem tjedna, i to je sve."

Prošle je godine, snježna oluja neposredno prije Božića američku je maloprodaju stajala oko dvije milijarde dolara. Udruga koja okuplja američke trgovce svih vrsta procjenjuje da će Amerikance ovog Božića potrošiti na poklone nekih 450 milijardi dolara – što je oko tri posto više nego prošle godine.

Za razliku od europskih avio-kompanija, američke ne očekuju velike štete od poslije-božićnog zastoja u zračnom prometu. Naime, snježno je nevrijeme omelo većini Amerikanaca povratak s božićnih blagdana, a ne odlazak s njih. David Castelveter iz Američke prometne udruge – koja okuplja glavne avio-kompanije - kaže da se ova branša danas služi rafiniranim meteorološkim tehnikama kako bi predvidjela vremenske prilike i dala šansu putnicima da na vrijeme promjene svoj plan putovanja: "Bez obzira događa li se to na blagdan, vikendom, ili bilo kojim radnim danom, riječ je o kontinuiranoj analizi koja nudi prognozu vremena i utječe na booking karata."

Američke avio-kompanije očekuju da će ova godina biti najuspješnija u cijelom desetljeću.

To je - zajedno s dobrom sezonom božićnog shoppinga – dobar znak za cijelo američko gospodarstvo.

XS
SM
MD
LG