Linkovi

Čovjeku koji je prodao medijima snimak ubistva u Kongresu oduzeto 90 hiljada dolara


Upad Trumpovih pristalica u Kongres 6. januara 2021.
Upad Trumpovih pristalica u Kongres 6. januara 2021.

Nadležni u SAD oduzeli su 90 hiljada dolara muškarcu iz države Utah koji je medijima prodao snimak ubistva žene tokom nereda na Capitol Hillu 6. januara, koji su izazvale pristalice tadašnjeg predsjednika Donalda Trumpa.

John Earle Sullivan​, prema sudskim dokumentima, snimio je sukob izgrednika sa policijom u Kongresu i trenutak kada je upucana demonstrantkinja Ashli Babbitt​, koja je kasnije preminula.

On se predstavio kao nezavisni novinar koji je izvještavao o neredima i prodao taj snimak američkim medijima za 90 hiljada dolara.

Sullivan je, kako je poslije utvrđeno, učestvovao u nasilju i ohrabrivao druge da "zapale" zgradu Kongresa. Optužnica protiv njega ima osam tačaka, među kojima su učešće u neredima, posedovanje oružja.

Njegov advokat nije bio dostupan za komentar.

Do sada je zbog nereda u Kongresu 6. januara optuženo 440 osoba. Neredi su izbili poslije mitinga tadašnjeg predsjednika Donalda Trumpa koji je lažno tvrdio da su izbori 2020. pokradeni i pozvao pristalice da se tome suprotstave.

Masa ljudi je upala u Kongres, načinila materijalnu štetu, sukobljavala se sa policijom, ugrozila bezbjednost svih političkih predstavnika i drugih zaposlenih. U sukobima je poginulo pet osoba.

Trump je zbog toga opozvan u Predstavničkom domu, ali je oslobođen na suđenju u Senatu.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG