Linkovi

Eksplozija u hotelu u Havani, najmanje 22 poginulih


Spasioci i hitna pomoć ispred hotela Saratoga sa pet zvjezdica nakon smrtonosne eksplozije u Staroj Havani na Kubi, petak, 6. maja 2022. (AP Photo/Ramon Espinosa)
Spasioci i hitna pomoć ispred hotela Saratoga sa pet zvjezdica nakon smrtonosne eksplozije u Staroj Havani na Kubi, petak, 6. maja 2022. (AP Photo/Ramon Espinosa)

Najmanje 22 osobe su poginule, a 74 povrijeđene u smrtonosnoj eksploziji koja je u petak potresla poznati hotel u centru Havane.

Eksplozija koja je porušila vanjske zidove hotela Saratoga, građevine iz 19. vijeka u staroj Havani, navodno je nastala zbog curenja plina, navodi se na Twitter nalogu ureda predsjednika Miguela Diaz-Canela.

Fotografije sa mjesta nesreće pokazuju velika oštećenja vanjskih zidova hotela, otkrivajući unutrašnje sobe, s oblacima prašine koji se dižu u nebo.

Susjedna škola je evakuisana. Policija je ogradila područje dok vatrogasci i ekipe hitne službe pružaju pomoć.

Fasada hotela Saratoga, koji ima pet zvjezdica i 96 soba, dva restorana i bazen na krovu, velikim dijelom je oštećena silinom eksplozije koja se dogodila u 11.00 po lokalnom vremenu (17.00 po srednjoevropskom vremenu).

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG