Linkovi

Snažan zemljotres u Washingtonu


Evakusani službenici u centru Vašingtona
Evakusani službenici u centru Vašingtona

Snažan zemljotres pogodio je danas istočnu obalu SAD. Podrhtavanje tla osjetilo se od američke prijestonice do New Yorka i Nove Engleske. Epicentar potresa jačine 5.9 stepeni bio je u Virginiji.

Zdanja federalne administracije u Washingtonu evakuisana su nešto prije dva sata popodne, nakon 30 sekundi snažnog podrhtavanja tla. Evakuisane su zgrade Kongresa na Capitol Hillu, administrativne zgrade u okolini Bijele kuće, zgrade ministarstava duž avenije Independence, kao i zgrada Glasa Amerike.

Oko 2.45 ulazak u zgradu omogućen je novinarima i priducentima emisija koje se emituju uživo.

Evakuacija je bilo i u New Yorku.

U gradiću Mineral, u Virginiji u čijoj je blizini bio epicenter potresa, mještani su prijavili oštećenja na stambenim objektima.

Epicentar zemljotresa je, javljanju agencije, udaljen i svega nekoliko milja od nuklerane elektrane North Anna, kojom upravlja kompanija Dominion Power iz Richmonda, glavnog grada savezne drzave Virginija.

Dan prije toga zemljotres je zabiljezen u Coloradu, a isto jutro (utorak) u Californiji.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG