Linkovi

Smrt Bin Ladena negativno će se odraziti na sposobnost al-Qaide da si osigura financiranje


Smrt Bin Ladena negativno će se odraziti na sposobnost al-Qaide da si osigura financiranje
Smrt Bin Ladena negativno će se odraziti na sposobnost al-Qaide da si osigura financiranje

Bin Laden je bio glavna inspirativna osoba al-Qaide kako za novačenje članova, tako i za njeno financiranje. Al-Qaida sada vise nema neku takvu ikonu

Analitičari predvidjaju da će smrt Osame bin Ladena imati negativan utjecaj na sposobnost Al-Qaide za prikupljanje novca i financiranja budućih velikih operacija.

Osama bin Laden bio je lice medjunarodnog terorizma. Uz njegovu pomoć financiran bio je rat mudžahedina protiv ruske okupacije tijekom osamdesetih godina. Nakon napada na Sjedinjene Države od 11. rujna 2001., Bin Laden je postao svjetski simbol uz pomoć kojeg je al-Qaida prikupljala novac za svoje podružnice u južnoj Aziji, Srednjem istoku i Sjevernoj Africi.

Stuart Levey bivši je podtajnik za terorizam i financijski obavještajni rad američkog Ministarstva financija, a sada radi u Vijeću za medjunarodne odnose: "Osama bin Laden je bio glavna inspirativna osoba al-Qaide kako za novačenje članova, tako i za njeno financiranje. Al-Qaida sada vise nema neku takvu ikonu."

Analitičari kažu da al-Qaida dobiva najviše novca od bogatih pojedinaca koji žive u Saudijskoj Arabiji, Kuvajtu, Kataru, i Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Vlade tih zemalja pokušale su tome stati na kraj i stručnjaci tvrde da je zadnjih godina al-Qaida teško prikupljala značajnije svote novca, te da im je bio problem platiti za obuku svojih militanata i osigurati sredstva za njihove obitelji.

Matthew Levitt, direktor Programa za antiterorizam i obavještajni rad washingtonskog Instituta za političku doktrinu na Srednjem istoku, kaže da je Bin Ladenova smrt stvorila priliku za zadavanje dodatnog udarca al-Qaidu te da šalje jasnu poruku bilo kome tko razmišlja o davanju financijske pomoći toj organizaciji: "Ovo je odlična prilika za dodatno prekidanje al-Qaidine mreže u različitim aspektima uključujući i njeno financiranje. Nije samo stvar u eliminiranju Bin Ladena. Pokazali smo da nam za tako nešto možda treba puno vremena, ali na kraju smo ga ipak pronašli. To će prisiliti mnoge da razmisle dvaput o tome u kojoj mjeri žele biti povezani s tom organizacijom."

Administracija predsjednika Obame je objavila da su tijekom akcije protiv bin Ladena u Pakistanu pronadjeni podaci koji bi mogli biti od koristi u borbi protiv terorizma. Prema medijskim izvješćima, zaplijenjeni su brojni kompjutori i tvrdi diskovi za pohranu podataka.

Nedavna anketa javnog mnijenja Istraživačkog centra Pew pokazuje da je podrška Bin Ladenu u većinski muslimanskim zemljama posljednjih godina bila u padu.

Analitičar Matthew Levitt kaže su nedavne pobune u arapskim zemljama ponudile novu i atraktivniju opciju od prolijevanja krvi za koje se zalaže al-Qaida: "Tu smo imali grupu mladih ljudi koji su u zemljama kao što je Egipat relativno nenasilno uspjeli postići u nekoliko tjedana ono što su al-Qaida i njene podružnice godinama bezuspješno pokušavale."

Sadašnji i bivši američki dužnosnici kažu da je Bin Ladenova smrt važan korak u pokušaju da se smanje donacije za al-Qaidu, te da će protuterorističko djelovanje Sjedinjenih Država i njenih saveznika primorati al-Qaidu da decentralizira svoje pokušaje prikupljanja novca, svaka podružnica za sebe posebno, a bez značajnije pomoći iz središnjice.

XS
SM
MD
LG