Linkovi

Pušenje i tuberkuloza: Brži put do smrti


Pušenje i tuberkuloza: Brži put do smrti
Pušenje i tuberkuloza: Brži put do smrti

Agresivnim mjerama kontrole i suzbijanja pušenja uveliko će se smanjiti procenat srčanih i plućnih oboljenja uzrokovanih pušenjem, ali i preduprijediti smrt miliona osoba od tuberkuloze, osoba čije je obolijevanje olakšano duvanskim dimom.

U nedavno objavljenom izvještaju Svjetske zdravstvene organizacije istaknuto je, pored ostalog, da po prvi put u svijetu opada broj osoba koje obolijevaju i umiru od tuberkuloze.

Taj pozitivan trend moglo bi ugroziti pušenje.

Naime, skoro jedna petina stanovnika naše planete puši. Pušači, a i milioni onih koji, u blizini pušača, udišu duvanski dim, mnogo su izloženiji obolijevanju od tuberkuloze.

To je u najkraćem zaključak obimnog istraživanja kojim se, uz tu konstataciju, upozorava da bi pušenje moglo biti uzrok smrti dodatnih 34 miliona osoba do polovine ovog stoljeća.

Napori Svjetske zdravstvene organizacije u borbi protiv tuberkuloze uglavnom su umjereni na utvrđivanje i liječenje oboljelih. Mnogo manje čini se na otklanjanju uzroka, ističe doktor Anthony Fauci, direktor američkog Nacionalnog istituta za alergijska i infektivna oboljenja. On je uvjeren da bi borba protiv tuberkuloze bila efikasnija ako bi se mnogo jasnije razumijevalo zašto ljudi obolijevaju.

Dr. Anthony Fauci
Dr. Anthony Fauci

„Unatoč svim naporima, još uvijek više od milion osoba svake godine umire od tuberkuloze, a milioni i milioni bivaju zaraženi. Naravno, moramo liječiti oboljele, ali istovremeno moramo temeljito istraživati uzroke“ - kaže gospodin Fauci.

Rezultati jednog od tih temeljitih istraživanja, obavljenog širom svijeta u organizaciji univerziteta California iz San Franciska, nedvojbeno ukazuju da je i pušenje, samo po sebi veliki zdravstveni problem, bitan faktor obolijevanja od tuberkuloze.

„Ono što naše istraživanje dokazuje je da ne možemo kontrolirati tuberkulozu ako ne kontroliramo pušenje“ - kaže doktor Stanton Glantz, direktor Centra za istraživanje štetnosti duvana i edukaciju univerziteta California.

I on, i mnogi drugi ljekari i stručnjaci, ističu da samo pušenje ne izaziva tuberkulozu, ali naglašavaju da slabljenje imunološkog stanja izazvano pušenjem otvara put plućnim infekcijama i potencijalnoj smtri od tuberkuloze.

Dr. Stanton Glantz
Dr. Stanton Glantz

„I pušenje i udisanje dima povećava broj osoba koje će oboljeti od tuberkuloze za 7 odsto. Zbog toga će procenat osoba koje će do 2050. godine tuberkuloza ubiti biti veći za 26 procenata“ – ističe doktor Glantz.

On vjeruje da bi rezultati istraživanja, prvog u svijetu o direktnoj povezanosti pušenja i obolijevanja od tuberkuloze, trebalo da budu od velike koristi svima onima koji vode borbu protiv tuberkuloze. U tom kontekstu on dodaje:

„Apsulutno je sigurno - ako želite kontrolirati tuberkulozu morate kontrolirati preradu duvana i upotrebu cigareta. Morate spriječiti porast pušača, posebno u siromašnim zemljama gdje je tuberkuloza sama po sebi veliki problem.“

Istraživanje u kojem je doktor Glantz aktivno učestvovao, i studija čiji je ko-autor, jasno upozoravaju da će stanje u siromašnim dijelovima svijeta biti pogoršano ako kompanije, veliki proizvođači cigareta nastave nastojati da prošire tržište, da steknu nove ovisnike. U suprotnom, agresivnim mjerama kontrole i suzbijanja pušenja uveliko će se smanjiti procenat srčanih i plućnih oboljenja uzrokovanih pušenjem, ali i preduprijediti smrt miliona osoba od tuberkuloze, osoba čije je obolijevanje olakšano duvanskim dimom.

XS
SM
MD
LG