Linkovi

50 godina od prvog upozorenja na vezu izmedju pušenja i raka pluća


Ako se za nečije djelovanje može reći da je pokrenulo lavinu i uzdrmalo cijeli svijet, onda se to odnosi i na bivšeg američkog ministra zdravlja, Luthera Terry-a, koji je tačno prije 50 godina objavio izvještaj koji pokazuje direktnu vezu pušenja i raka pluća.

Hladan, kišni dan na Arlingtonskom nacionalnom groblju. Omanja grupa ljudi okupila se da oda počast čovjeku koji je život posvetio borbi protiv pušenja.

Nekadašnji ministar zdravlja, Luther Terry, sada sahranjen na groblju za vojne heroje, prije tačno 50 godina objavio je izvještaj koji je pušenje doveo u vezu sa obolijevanjem od tumora.

Sadašnji vršilac dužnosti ministra zdravlja, kontraadmiral Boris Lushniak, govorio je o postignućima Dr. Terry-a.

Prije pedeset godina, svijet je bio potpuno drugačiji kada je u pitanju pušenje i upotreba duhana., kaže gospodin Lushniak.

Pušenje je bilo dozvoljeno svugdje - u avionima, barovima, restoranima i na radnim mjestima.

Statistike kažu da je tada pušilo više od polovine odraslih u Americi.

A druga polovina, uključujući i djecu, udisala je toksični, dimom ispunjen zrak. To je bio dio svakodnevne kulture, sve dok Dr. Terrry nije objavio izvještaj jednog naučnog komiteta.

Zaključak je bio jasan i konačan: Potvrdjena je veza izmedju upotrebe duhana i pušenja, i tumora pluća i srčanih bolesti. I mislim da je dobro uzdrmalo svijet to što je američka vlada, tačnije ministar zdravlja kao zastupnik američke vlade izašao sa tako čvrstim stavom., podsjeća Lushniak.

Život i pravila su se postepeno mijenjala - da bi konačno bile uspostavljene nepušačke zone na radnim mjestima i svuda drugdje.

Edukativne kampanje su upozoravalje ljude na opasnosti od upotrebe duhana, što nije bilo lako u zemlji u kojoj najmanje tri savezne države žive od proizvodnje i prodaje duhanskih proizvoda. U medjuvremenu, objavljeno je više od 30 izvještaja Ministarstva zdravlja, sa novim i novim negativnim efektima pušenja. Utvrdjeno da su i oni koji su izloženi tudjem duhanskom dimu - izloženi ujedno i ozbiljnom zdravstvenom riziku.

Sve to je pomoglo da se procenat pušača u Americi sa 43 smanji na 18 procenata, prema podacima gospodina Lushniaka. Ali odvikavanje od pušenja nije lako.

Upamtite, to nije samo navika. To je ovisnost. Volio bih da mogu reći da za 50 godina nećemo morati objaviti jubilarni, stogodišnji izvještaj, jer će problem biti riješen., kaže Lushniak.

Posao još nije završen. Milioni onih koji puše i onih koji samo udišu dim, i dalje umiru, u Americi i svuda u svijetu. A Sjedinjene Države su i dalje najveći proizvodjač i najveći svjetski izvoznik duhanskih proizvoda.
XS
SM
MD
LG