Linkovi

Smijenjena Vlada Kantona Sarajevo


Elmedin Dino Konaković premijer Kantona Sarajevo tokom obraćanja u Skupštini Kantona Sarajevo
Elmedin Dino Konaković premijer Kantona Sarajevo tokom obraćanja u Skupštini Kantona Sarajevo

Skupština Kantona Sarajevo na današnjoj sjednici je izaglasala nepovjerenje Vladi Kantona Sarajevo.

Za smjenu premijera Kantona Sarajevo Elmedina Konakovića i ministara u Vladi glasalo je 20 zastupnika, 11 sudržanih i tri protiv.

Do sjednice na kojoj se glasalo o nepovjerenju Vladi Kantona Sarajevo dolazi nakon što je Konaković, premijer Kantona Sarajevo, odlučio napustiti Stranku demokratske akcije (SDA).

Kao odgovor na taj Konakovićev potez, u SDA su odlučili da pokrenu smjenu za Konakovića i svih ministara u Vladi Kantona Sarajevo.

Konaković je nedavno osnovao novu stranku naziva Narod i pravda.

Mirza Čelik, zastupnik SDA u Skupštini, kaže da je Konaković izgubio povjerenje stranke i parlamentarne većine nakon što je donio odluku da istupi iz SDA.

U obraćanju na sjednici Skupštine, Konaković je 90-minutnom govoru pohvalno govorio o sebi i radu Vlade Kantona Sarajevo. Obrazlažući da je zatekao lošu situaciju, Konaković je izjavio da su Vlada i Skupština uradili dobrih stvari.

Predrag Kojović, zastupnik u Skupštini ispred Naše stranke, rekao je da se ne radi o smjeni Vlade zbog svojih rezultata rada, već se da se radi o sukobu SDA i Konakovića.

„Mi u tome nećemo učestvovati”, rekao je Kojović, dodavši da će biti zastupnici Naše stranke biti suzdržani prilikom glasanja.

I Socijaldemokratska partija (SDP) se odlučila na suzdržanost kod glasanja. Zastupnica SDP-a Segmedina Bajralović Srna je prijedlog za smjenu Vlade ocijenila borbom za resurse kojom se ništa rješava i da se Vlada Kantona Sarajevo razišla zbog finansijskih interesa, a ne zbog građana.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG