Linkovi

Smjena na čelu ruske Crnomorske flote poslije eksplozija na Krimu


 Arhiv - Ruski vojnik ispred sjedišta ruske Cromorske flote u Seavstopolju na Krimu (Foto: AP)
 Arhiv - Ruski vojnik ispred sjedišta ruske Cromorske flote u Seavstopolju na Krimu (Foto: AP)

Rusija je smijenila komandanta Crnomorske flote na Krimu, prenijela je u srijedu državna novinska agencija RIA, nakon što je niz ekplozija pogodio poluostrvo koje je Moskva anektirala 2014. godine i koje se prethodno smatralo sigurnom bazom za ruski rat u Ukrajini.

Moskva je za eksplozije u skladištu municije, na sjeveru Krima u utorak, optužila sabotere. Ruski dnevnik Komersant prenio je da su oblaci dima viđeni i iznad druge ruske vojne baze u centralnom dijelu Krima. Prošle nedjelje, vazduhoplovnu bazu Saki, blizu sjedišta flote u luci Sevastopolj, pogodio je niz eksplozija u kojima je uništeno devet ruskih borbenih aviona.

RIA je u srijedu, pozivajući se na neimenovane izvore, prenijela da je komandanta Crnomorske flote Igora Osipova zamijenio novi zapovjednik Viktor Sokolov koji je predstavljen članovima vojnog savjeta flote u Sevastopolju.

Ako bude potvrđen, taj potez bi predstavljao najistaknutiju smjenu jednog vojnog zvaničnika tokom gotovo šestomjesečne ruske invazije na Ukrajinu, tokom koje su ruske snage pretrpjele teške gubitke.

Crnomorska flota, koja ima istaknutu historiju u Rusiji, pretrpjela je nekoliko veoma javnih gubitaka tokom rata u Ukrajini. U aprilu, Ukrajina je raketama potopila njenu ratnu krastaricu "Moskvu".

Poslije masovnih eksplozija na poluostrvu Krim, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski poručio je građanima tamo i u drugim dijelovima južne Ukrajine da "budu veoma oprezni" i izbjegavaju oblasti u kojima ruske snage skladište municiju i opremu.

"Razlozi za eksplozije na okupiranoj teritoriji mogu biti različiti, veoma različiti, a posebno citiram definiciju samih okupatora, 'bangavost'", rekao je Zelenski u svom posljednjem obraćanju. "Ali svi imaju isto značenje: uništavanje logistike okupatora, njihove municije, vojne i druge opreme, komandnih mjesta spasava živote našeg naroda."

Ukrajina nije preuzela odgovornost ni za jedan od incidenata, ali je savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak tvitovao: "Na Krimu koji su okupirali Rusi radi se o skladištima, eksplozijama i visokom riziku od smrti za osvajače i lopove. Demilitarizacija na djelu".

Ruski zvaničnici rekli su da su požari u depou izazvali štetu na elektrani, dalekovodima, željezničkim šinama i nekim stambenim zgradama, ali da nije bilo ozbiljnijih povrijeđenih.

Borba za kontrolu nad Krimom i dalje je sporna, pri čemu Moskva traži da ga Ukrajina prizna kao dio Rusije, a Ukrajina poziva na njegov povratak vladi u Kijevu prije nego što se pregovara o bilo kakvom konačnom okončanju rata.

Vojno skladište u kojem su se dogodile eksplozije nalazi se na sjeveru poluostrva, oko 50 kilometara od regiona Hersona na jugu Ukrajine pod kontrolom Rusije.

Ruska vojska je za prošlonedjeljne eksplozije u vazdušnoj bazi Saki okrivila slučajnu detonaciju municije tamo, ali je vjerovatnije da je to rezultat ukrajinskog napada, a američke novinske kuće citiraju neimenovane ukrajinske vojne izvore koji kažu da su to izvršile njihove snage.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG