Linkovi

Demokrate i republikanci o smjeni direktora FBI


James Comey, smijenjeni direktor FBI
James Comey, smijenjeni direktor FBI

Nakon što je predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Donald Trump, smijenio direktora Federalnog istražnog biroa (FBI), demokratski članovi Kongresa osudili su taj potez i pozvali na nezavisnu istragu navodnog miješanja Rusije u predsjedničku kampanju 2016. godine.

Demokrate porede ovaj potez sa onim kada je Richard Nixon otpustio nezavisnog specijalnog tužioca 20. oktobra 1973. godine tokom istrage afere Watergate. Tumače da je Trumpov sporni potez povezan sa istragom koju FBI vodi povodom mailova Hillary Clinton, Trumpove rivalke u trci za predsjednika.

Ovo su rekacije demokrata i republikanaca na smjenu Jamesa Comeya.

„Niko ne treba da prihvati apsurdno objašnjenje predsjednika Trumpa, da je on sad zabrinut pošto je direktor FBI nefer tretirao sekretarku Clinton”, kazao je Patrik Leahy, demokrata iz Vermonta.

Za predstavnika demokrata iz Michigana Johna Conyersa potez Trumpa uništava svaki privid u nezavisnu istragu o ruskim naporima da utiču na izbore u SAD-u i dovodi zemlju na rub ustavne krize.

Mark Warner, demokrata iz Virginije, kaže: „Današnja predsjednikova akcija je šokantna. Jedini način na koji ova administracija može da počne da demonstrira predanost vladavini prava jeste da sarađuje u potpunosti sa kongresnom istragom koja je u toku i da podrži postavljanje nezavisnog specijalnog savjeta.”

Chuck Schumer, demokrata iz New Yorka, kazao je u obraćanju novinarima da je Trumpu u telefonskom razgovoru kazao da je smjenom Comeya napravio veliku grešku.

Republikanac Charles Gresli kaže: „Tokom posljednjih nekoliko mjeseci, odluke direktora Comeya po kontroverznim pitanjima izazvale su zabrinutost širom političkog spektra i među ekspertima od karijere, sprovodiocima zakona.”

Republikanac Bob Corker iz Tennesseeija kaže da je ključno da predsjednik Trump nominuje čovjeka kvalifikovanog i široko poštovanog da vodi FBI u „kritično vrijeme”.

O sada već bivšem direktoru FBI, republikanac John McCain kaže: „James Comey je čovjek od časti i integriteta i vodio je FBI dobro u vanrednim okolnostima. Ja već dugo pozivam na formiranje specijalnog kongresnog komiteta koji bi istražio rusko miješanje u izbore 2016. godine. Predsjednikova odluka da ukloni direktora FBI samo potvrđuje tu potrebu i hitnost formiranja takvog komiteta.”

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG