Linkovi

Smithsonian Folklife Festival: Umjetnost i glazba crnačkih četvrti Washingtona


At Smithsonian Festival, Art and Music from Black DC Neighborhoods
Jedna od atrakcija ovogodišnjeg washingtonskog Folklife festivala, u organizaciji muzejske ustanove Smithsonian, kultura je afro-američkih zajednica jugoistočnog dijela glavnog grada, Southeast Washingtona. Mnogi njihovi žitelji održavaju američke tradicije i istovremeno njeguju svoje afričke korijene i nastoje to prenijeti na mlađe naraštaje u formi umjetnosti i glazbe.

Pjesmom i plesom predstavljaju se afričke tradicije koje su duboko ukorijenjene u crnačkim zajednicama jugoistočnog dijela Washingtona.

Jedna skupina izvodi južnoafrički ples zvan “Taratibu”, spoj pokreta iz vojnih vježbi s afričkim tradicijama. Ta je vrsta kulturalnog izražaja u središtu ovogodišnjeg Folklife festivala. Arla Scott, koja vodi plesnu skupinu, kaže da tinejdžeri na taj način uče o svojim korijenima.

“Taribu ih uči povijesti i uči ih da poštuju jedno drugo, svoju zajednicu i svoje starije. Uči ih da moraju raditi sa zajednicom, ne odvojeno od nje, da bismo svi uspjeli kao Amerikanci afričkog porijekla u ovoj zemlji.”

U jednom drugom dijelu festivala slavi se kreativnost afro-američkih zajednica u jugoistočnom dijelu glavnog grada, naglašavanjem veza između njihovih žitelja i načina na koje se prenose ples, umjetnost i muzika. Umjetnost inspirirana Afrikom, posebno zidne slike ili murali, krasi mnoge četvrti Southeast Washingtona. Jay Coleman daje svoj doprinos održavanju tradicija.

“Mnoge se tradicije u toj zajednici prenose i održavaju preko crkava, putem plesa. Vitalna je to zajednica, bogata tradicijama, i smatram da zaslužuje da bude predstavljena na festivalu jer puno toga što Washington jest i što mu se pripisuje korijene ima upravo u jugoistočnom dijelu grada.”

Pripovjedanje je također jedna od tradicija afro-američke kulture. Na taj način Baba-C i prenosi crnačku povijest.

“Nije uvijek bilo tako da su se i oni afričkog porijekla mogli slobodno kretati Washingtonom i zato su mnogi od nas utočište tražili i nalazili u njegovom jugoistočnom dijelu. Imamo dugu povijest svladavanja raznih prepreka i umjesto da su nas neimaština i nepravda učinile slabijima, ti su nas izazovi učinili jačima.”

Rap je nastao u afro-američkim zajednicama, ali korijeni su mu u afričkim napjevima. I to je moguće vidjeti na folk festivalu.

Organizatori folk festivala kažu da je važno slaviti i prenositi tradicije afro-američkih zajednica Southeast Washingtona jer one su i oblikovale živote onih koji u njima žive.
XS
SM
MD
LG