Linkovi

Smithsonian Folklife Festival: Umjetnost i glazba crnačkih četvrti Washingtona


At Smithsonian Festival, Art and Music from Black DC Neighborhoods
At Smithsonian Festival, Art and Music from Black DC Neighborhoods
Jedna od atrakcija ovogodišnjeg washingtonskog Folklife festivala, u organizaciji muzejske ustanove Smithsonian, kultura je afro-američkih zajednica jugoistočnog dijela glavnog grada, Southeast Washingtona. Mnogi njihovi žitelji održavaju američke tradicije i istovremeno njeguju svoje afričke korijene i nastoje to prenijeti na mlađe naraštaje u formi umjetnosti i glazbe.

Pjesmom i plesom predstavljaju se afričke tradicije koje su duboko ukorijenjene u crnačkim zajednicama jugoistočnog dijela Washingtona.

Jedna skupina izvodi južnoafrički ples zvan “Taratibu”, spoj pokreta iz vojnih vježbi s afričkim tradicijama. Ta je vrsta kulturalnog izražaja u središtu ovogodišnjeg Folklife festivala. Arla Scott, koja vodi plesnu skupinu, kaže da tinejdžeri na taj način uče o svojim korijenima.

“Taribu ih uči povijesti i uči ih da poštuju jedno drugo, svoju zajednicu i svoje starije. Uči ih da moraju raditi sa zajednicom, ne odvojeno od nje, da bismo svi uspjeli kao Amerikanci afričkog porijekla u ovoj zemlji.”

U jednom drugom dijelu festivala slavi se kreativnost afro-američkih zajednica u jugoistočnom dijelu glavnog grada, naglašavanjem veza između njihovih žitelja i načina na koje se prenose ples, umjetnost i muzika. Umjetnost inspirirana Afrikom, posebno zidne slike ili murali, krasi mnoge četvrti Southeast Washingtona. Jay Coleman daje svoj doprinos održavanju tradicija.

“Mnoge se tradicije u toj zajednici prenose i održavaju preko crkava, putem plesa. Vitalna je to zajednica, bogata tradicijama, i smatram da zaslužuje da bude predstavljena na festivalu jer puno toga što Washington jest i što mu se pripisuje korijene ima upravo u jugoistočnom dijelu grada.”

Pripovjedanje je također jedna od tradicija afro-američke kulture. Na taj način Baba-C i prenosi crnačku povijest.

“Nije uvijek bilo tako da su se i oni afričkog porijekla mogli slobodno kretati Washingtonom i zato su mnogi od nas utočište tražili i nalazili u njegovom jugoistočnom dijelu. Imamo dugu povijest svladavanja raznih prepreka i umjesto da su nas neimaština i nepravda učinile slabijima, ti su nas izazovi učinili jačima.”

Rap je nastao u afro-američkim zajednicama, ali korijeni su mu u afričkim napjevima. I to je moguće vidjeti na folk festivalu.

Organizatori folk festivala kažu da je važno slaviti i prenositi tradicije afro-američkih zajednica Southeast Washingtona jer one su i oblikovale živote onih koji u njima žive.
XS
SM
MD
LG