Linkovi

Smijenjeni policajci iz Memfisa porekli krivicu za ubistvo Tyre Nicholsa


Petorica bivših policajaca iz Memfisa, optuženih zbog fatalnog prebijanja Tajrija Nikolsa, izjasnili su se o krivici pred sudom okruga Šelbi u Memfisu, 17. februara 2023.
Petorica bivših policajaca iz Memfisa, optuženih zbog fatalnog prebijanja Tajrija Nikolsa, izjasnili su se o krivici pred sudom okruga Šelbi u Memfisu, 17. februara 2023.

Petorica policajaca iz Memfisa, otpušteni iz službe, nisu priznali krivicu za ubistvo drugog stepena, prebijanje i druge optužbe u slučaju smrti Tajrija Nikolsa, crnca čija je smrt, tri dana poslije agresivne policijske akcije, izazvala ogorčenje javnosti i podstakla nove pozive za reformu policije.

Na video snimku vidi se kako policajci tuku i šutiraju Nikolsa, udaraju ga pendrekom, prskaju suzavcem i pucaju na njega iz pištolja za omamljivanje 7. januara, nakon što su ga zaustavili zbog saobraćajnog prekršaja. Slučaj je obnovio dijalog na nivou nacije o rasnim odnosima i policijskoj brutalnosti.

Petorica bivših policajaca, koji su svi pušteni na slobodu pod kaucijom, izjasnili su se da nisu krivi pred sudom okruga Šelbi, gdje su formalno optuženi za ubistvo drugog stepena, težak fizički napad, kidnapovanje i kršenje dužnosti.

Kombinovana fotografija petorice policajaca iz Memfisa optuženih za ubistvo drugog stepena u slučaju hapšenja i smrti Tajrija Nikolsa. (Foto: Kancelarija šerifa okruga Šelbi/AP)
Kombinovana fotografija petorice policajaca iz Memfisa optuženih za ubistvo drugog stepena u slučaju hapšenja i smrti Tajrija Nikolsa. (Foto: Kancelarija šerifa okruga Šelbi/AP)

"Osjećam se potpuno otupelo", izjavila je Nikolsova majka Rovan Vels koja je, noseći crninu, ušla u sudnicu držeći za ruku porodičnog advokata Bena Krampa. "Moraju da vide moje lice" - dodala je.

Sva petorica policajca - Tadarijus Bin, Dimitrijus Hejli, Emit Martin, Dezmond Mils mlađi i Džastin Smit - su crnci. Otpušteni su iz policije a specijalna jedinica čiji su bili članovi, zvana "Škorpioni", je rasformirana.

Šesti policajac, bijelac, takođe je otpušten kao i trojica pripadnika vatrogasne i službe hitne pomoći koji su došli na mjesto policijske akcije nakon što je Nikols pretučen. Dvojica zamjenika šerifa iz okruga Šelbi koji su došli na mjesto događaja, poslati su na pet dana neplaćenog odsustva.

Nikols, 29-godišnji otac, pasionirani skejter koji se usavršavao da postane fotograf, pokušao je da razgovara sa policijom dok su izvikivali naređenja i prijetili mu nasiljem tokom akcije

"Vi momci zaista previše radite. Samo pokušavam da odem kući", rekao je u jednom trenutku Nikols, sjedeći na ulici dok su policajci pokušavali da ga savladaju.

"Prestanite, ništa ne radim", rekao je Nikols prije nego što se otrgao i pobjegao. Kada su ga policajci sustigli, tukli su ga iako je već bio vezan, udarali pendrekom i šutirali dok je ležao na zemlji. Na manje od stotinu metar od svoje kuće, nekoliko puta je dozivao svoju majku.

Policajci kažu da je Nikols krivudao na putu i ugrožavao saobraćaj, a jedan od policajaca tvrdi da je mladić pokušao da mu otme pištolj .

Advokat Ben Kramp zastupao je porodice žrtava u nekoliko istaknutih slučajeva u kojima su Afroamerikanci stradali u rukama policije. Kramp je pomogao porodicama Džordža Flojda i Brijane Tejlor da dobiju više miliona dolara odštete od gradova Mineapolis i Luivil.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG