Linkovi

Smeće - ključ održivog razvoja?


Tvrtka za recikliranje otpada Cedar Grove iz Seattlea uskoro planira iskoristiti organski otpad za proizvodnju električne energije
Tvrtka za recikliranje otpada Cedar Grove iz Seattlea uskoro planira iskoristiti organski otpad za proizvodnju električne energije

Objekt za preradu smeća Cedar Grove iz Seattlea od državne je vlade dobio milijun dolara kako bi razvio plan prerade organskog smeća u gorivo

Na sjeverozapadu Sjedinjenih Država, u gradu Seattleu, od građana se traži da organski otpad odvajaju od ostatka smeća. Otpad hrane reciklira se u gnojivo za vrtove i travnjake, a uskoro će se koristiti i za proizvodnju električne energije.

Svakog dana na odlagalištu otpada Cedar Grove, nedaleko Seattlea, kamioni dolaze u ogromno odlagalište otpada hrane, kao i otpada iz vrtova.

"Imamo odličnu mješavinu različitog otpada. Imamo različite 'sezone,' ovisno o godišnjim dobima, kao što je sezona tikvi, koja počinje u studenom nakon Halloweena. Potom sljedi sezona Božića, koja dolazi u siječnju, nakon praznika."

Susan Thoman iz Cedar Grovea, kaže da se trenutno otpaci hrane i oni iz vrtova odlažu zajedno. Nakon toga se miješaju s mikrobima, melju i odlažu u redovima, gdje ostaju mjesec dana. Uposlenici Cedar Grovea govore o otpadu na način na koji vrhunski kuhari govore o hrani. Sada počinju razmišljati o novim načinima korištenja organskog otpada. Prije nego koru od banana ili korice kruha pretvori u otpad, ova kompanija želi naći načine da ih pretvori u alternativnu energiju.

Evo kako bi se taj proces odvijao: otpad bi se sortirao, zatim posuo bakterijama, koje pomažu u procesu razgrađivanja hrane. Potom bi ga se odlagalo u zatvorene kontejnere, zvane 'bezračni probavljači,' gdje bi raspadajuća hrana počela proizvoditi velike količine metana.

Umjesto da se taj metan oslobodi u atmosferu, gdje bi mogao pridonijeti globalnom zatopljavanju, oni bi ga pohranjivali, kako bi ga kasnije mogli sagorjeti, i na taj način zagrijati svoje prostorije.

Lawrence Klein radi u odjelu tehnologije i razvoja u Cedar Groveu. On kaže da bi se plin koji nastaje raspadanjem hrane mogao pretvoriti u prirodni plin, koji bi im služio za pokretanje njihovih kamiona. Prirodni bi se plin mogao koristiti i za električnu energiju:

"Radi se o oko osam do deset milijuna kilovata godišnje, što je jednako potrošnji oko 400 domaćinstava u ovom gradu."

Pretvaranje otpada hrane u plin učinilo bi recikliranje profitabilnijim, posebice zato što bi se hrana koja trune mogla i dalje iskoristiti nakon što ispusti plinove. No, može li kora od banane ili korice kruha zaista biti dovoljan izvor energije za naše društvo koje troši ogromne količine energenata?

Sally Brown kaže da je odgovor pozitivan, te da je smeće ključ održivog razvoja. Ona radi na Odsjeku za proučavanje tla pri Sveučilištu Washington, i kaže da je pretvaranje organskog otpada u energiju možda novi koncept za Amerikance, no da već odavno postoji u Europi:

"To neće biti potpuno rješenje, no već postoji tehnologija, i odmah se može početi s radom, kako bi se stvorio jedan solidan izvor energije."

Tvornice za pročišćavanje vode diljem Sjedinjenih Država već koriste bezračne probavljače kako bi iz otpada proizvele plin. Gospođa Brown kaže da je organski otpad još učinkovitiji u ovom procesu, budući da još nije pojeden. To znači da mu je kalorijska vrijednost još viša, a više kalorija znači i više energije. Objekt za preradu smeća Cedar Grove od državne je vlade dobio milijun dolara kako bi razvio plan prerade organskog smeća u gorivo. Projekt je još uvijek u fazi planiranja i dizajniranja, no u Cedar Groveu kažu da bi s proizvodnjom mogli početi za otprilike godinu dana.

XS
SM
MD
LG