Linkovi

Vlasnici malih biznisa podijeljeni kada su u pitanju izbori


I predsjednik Barack Obama i republikanski predsjednički kandidat Mitt Romney su tijekom ove predsjedničke utrke isticali mnogo puta svoju podršku za male biznise, i to kako svaki od njih planira pomoći njihovom razvoju i boljitku.

U saveznoj državi Sjeverna Carolina su vlasnici malih biznisa duboko podijeljeni oko toga koji će kandidat biti bolji za njihov opstanak, i razvitak.

Larry Guinn proizvodi prenosive zidne navlake u svojoj tvornici u Summerfieledu, Sjeverna Karolina. Zabrinut je za budućnost, i kaže:

Neću uposliti puno ljudi. Svjeedoci smo sve većoj nezaposlenosti u zemlji, i to nije dobro za Ameriku.

Nedaleko odatle u Greensboro-u, imigracioni odvjetnik Jeremy McKinney se priprema za obranu jednog klijenta u sudu. On smatra da je zemlja na pravom kursu.

Iz naše perspektive, ja ne vidim razlog da se mijenja kapetan broda.

Ova obojica ljudi su dakle, vlasnici malog biznisa, ali na suprotnim krajevima političke podjele kada je u pitanju predsjednička utrka, i to koji od dva kandidata ima pravi plan da ojača ekonomski rast. Guinn, republikanac, podržava Mitt Romneya :

Ako ne izaberemo nekoga ko zna i razumije kako biznis operira, i šta je potrebno da se bude profitabilan i ostane na tržištu, onda nisam siguran koliko će dugo mali biznisi uspjeti da se održe.

Jeremy McKinney, demokrata, pripisuje politici predsjednika Obame trenutni ekonomski oporavak. Kaže da je njegov biznis patio u gubicima 2008. godine, ali da su sada bolja vremena.

Svake godine smo se pomalo uspinjali. A ovo nam je do sada najbolja godina otkako imam odvjetničku firmu. I vidimo da su predsjednik, njegova administracija i njihova politika , uzrok oporavka ekonomije.

Guinn kaže da će Romneyev plan da smanji porez velikim korporacijama omogućiti malim biznisima da uposle više radnika. Medjutim, on se brine da će Obamin zakon o reformi zdravstvenog osiguranja njegovu kompaniju dodatno koštati, jer on trenutno ne obezbjedjuje zdravstveno osiguranje za svoje uposlenike.

McKinney sa svoje strane kaže da zdravstvena reforma već pomaže njegovom biznisu tako što obezbjedjivanje zdravstvenog osiguranja za njegove radnike predstavlja i smanjenej poreza , jer to odbija od prihoda.

Obojica se vlasnika malih biznisa u svakom slučaju nadaju boljim vremenima, ali obojica istodobno na predstojeće izbore gledaju kao na ključni izbor izmedju dvije drugačije vizije za vitalnost ekonomije.
XS
SM
MD
LG