Linkovi

Službe upozorile na moguće napade ekstremista na godišnjicu 11. septembra


Memorijal poginulima 11. septembra u New Yorku.
Memorijal poginulima 11. septembra u New Yorku.

Sekretarijat za unutrašnju bezbjednost SAD (DHS) upozorio je da predstojeća, 20. godišnjica napada 11. septembra, kao i pojedini religijski praznici, mogu da podstaknu napade ekstremista.

Nije, međutim, navedeno ništa o konkretnim prijetnjama, ali je upozoreno na povišen rizik od napada. Faktori koji bi mogli da motivišu ekstremiste su rasna i etnička mržnja, kao i restrikcije zbog pandemije.

DHS izdaje upozorenja javnosti, kao i lokalnim vlastima i saveznim državama. Upozorenja su bazirana na obavještajnim podacima drugih nadležnih agencija.

Slično upozorenje izdato je u maju, a sekretarijat navodi da domaći ekstremizam ostaje prioritetno pitanje koje američke službe treba da riješe.

Sekretarijat je istakao i da je Al Kaida na Arapskom poluostrvu, poslije četiri godine, ponovo izdala časopis Inspiracija, uoči 20. godišnjice 11. septembra.

Kao i u prethodnim upozorenjima, DHS je i u ovom istakao bojazan od domaćih ekstremista i stranih uticaja.

Konkretno, navodi se da su provladini mediji u Rusiji, Kini i Iranu širili teorije zavjere o koronavirusu i efikasnosti vakcina protiv Covida-19, i da su na taj način doprinijeli porastu nasilja nad Azijatima.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG