Linkovi

Slum Film Festival ohrabruje filmske djelatnike iz siromašnih četvrti Nairobija


'Slum Film Festival', Nairobi
'Slum Film Festival', Nairobi

Festival prikazuje filmove istočnoafričkih redatelja i producenata koji žive u sirotinjskim gradskim četvrtima

Filmski festival koji se, u Najrobiju, u Keniji, održava pod imenom Slum Film Festival, prikazuje filmove istočnoafričkih redatelja i producenata koji žive u sirotinjskim gradskim četvrtima. Ove godine, festivalski je žiri odabrao 33 filma za prikazivanje u dvjema velikim sirotinjskim četvrtima Najrobija – Kiberi i Mathareu.

Festival, koji se održava na otvorenome, izrazito je lokalnog karaktera – i autori filmova i oni o kojima ti filmovi govore žive u siromašnim gradskim četvrtima. A Slum Film Festival omogućava filmskim redateljima i producentima da svoj rad prikažu članovima zajednica u kojima se radnja filma i odvija.
Robert Kodingo radi u zakladi koja obučava mlade filmske radnike u Kiberi, najvećoj sitorinjskoj četvrti Najrobija. Kodingo je bio i jedan od suorganizatora festivala.

“...festival je platforma za neke od tih lokalnih produkcija, daje glas onima koji su u nepovoljnom položaju, pruža im mogućnost da se i oni čuju, da izraze ono u čemu su dobri i u čemu se ističu.”

Režiserka iz Kibere, Max V. P., kaže da njezini filmovi ne prikazuju život u sirotinjskim predgrađima samo kao siromaštvo i nasilje.

“Mnogi ljudi griješe...čuju riječ ‘slum’ i odmah misle sve negativno. Misle na oružje, na umiranje, na djecu koju tuku, na djevojke koje siluju. Sirotinjska četvrt nije to, život u njoj je i nešto drugo.”

Svugdje je snimanje filmova složen posao, a u sirotinjskim četvrtima, pred režisere se postavljaju i posebni izazovi. Budžet je obično nizak ili ni ne postoji. Pomanjkanje sredstava znači da se snima na lokaciji, nema nikakvih filmskih setova.
Za snimanje tih filmova, kaže Max, suradnja je ključna.

“Mi mladi većinom radimo zajedno i jedni drugima pomažemo. Netko ima kameru, netko drugi drugu opremu i tako se udružujemo, radimo na projektima zajedno.”

Emma Phillips radi u Najrobiju. U Kiberu je došla po prvi put, zbog festivala.

“Dobijate uvid u nešto o čemu niste znali, a živite usred toga. Putem tih filmova, ulazite u domove ljudi, ali nenametljivo, ne kao turisti.”

Američki scenarist Dwayne Johnson-Cochran vodi filmsku radionicu u Kiberi. Njegovi studenti, kaže on, imaju potencijal za pisanje scenarija jednako zanimljivih kao što su i oni koji dolaze iz Hollywooda.

“Potječu iz zajednica koje nemaju na raspolaganju mnogo novca i pišu priče o svojim svakodnevnim problemima i nevoljama.”

Kodingo je zadovoljan ovogodišnjim festivalom.

“Obilje je talenta u tim sirotinjskim četvrtima; ustrajemo li na pravom putu, za pet ćemo godina imati najbolje filmove u Keniji, ali filmove čiji se koncept rodio u četvrtima Kibera, Mathare i drugim siromašnim gradskim zajednicama u Keniji.”

Tijekom jednotjedne manifestacije, kažu organizatori, festival je posjetilo preko 1.000 gledatelja.
XS
SM
MD
LG