Linkovi

COVID19 u SAD: Porast broja slučajeva u 27 država u odnosu na prethodni mjesec


Arhiva - Glasači sa maskama na licu zbog koronavirusa, dolaze u Riversajd visoku školu kako bi glasali na preliminarnim izborima, 7. avgusta 2020. u Milvokiju.
Arhiva - Glasači sa maskama na licu zbog koronavirusa, dolaze u Riversajd visoku školu kako bi glasali na preliminarnim izborima, 7. avgusta 2020. u Milvokiju.

Broj novih slučajeva COVID19 porastao je u septembru u 27 od 50 američkih država u poređenju sa avgustom. Najviše u Viskonsinu 111 odsto, prema Reutersovoj analizi.

U državama Srednjeg zapada - Sjevernoj Dakoti, Južnoj Dakoti i Viskonsinu - broj slučajeva je porastao više od 50 odsto iz mjeseca u mjesec, kao i u Montani, Juti, Zapadna Virdžiniji i Vajomingu.

Illinois je imao najmanji porast među 27 država sa porastom slučajeva, za pet odsto u odnosu na prethodni mjesec. Jedine države Srednjeg zapada u kojima je broj slučajeva opao bili su Ohajo i Indijana.

Sjedinjene Države prijavile su 1,18 miliona novih slučajeva u septembru u poređenju sa 1,41 miliona u avgustu. Sveukupno, slučajevi u zemlji dostigli su 7,26 miliona u poređenju sa 6,05 miliona na kraju avgusta, što je porast od 19 odsto.

Od država u kojima su slučajevi padali iz mjeseca u mesec, Kalifornija je imala najveći pad od 50 odsto, zatim Nevada sa 49 odsto i Florida sa 47 odsto.

Florida je 25. septembra objavila da ukida sva ograničenja za preduzeća, omogućavajući barovima i restoranima da rade punim kapacitetom.

Međutim, mnoga preduzeća širom Sjedinjenih Država nastavljaju da primjenjuju mjere za uštedu troškova jer profit pada zbog ograničenja.

Kompanija Vold Dizni u utorak je najavila da će otpustiti otprilike 28.000 zaposlenih, uglavnom u američkim tematskim parkovima, gdje je pandemija uništila posjećenost - posebno u Kaliforniji, gdje je Disneiland i dalje zatvoren.

Dvadeset i jedna država prijavila je više smrtnih slučajeva u septembru nego u avgustu, sa najvećim procentom povećanja u Sjevernoj Dakoti, Južnoj Dakoti, Viskonsiny i Vajomingu.

Sjedinjene Države prijavile su 22.300 novih smrtnih slučajeva u septembru u poređenju sa 28.700 umrlih u avgustu, što je dovelo do preko 207.000 smrtnih slučajeva u zemlji.

Broj hospitalizovanih pacijenata sa COVID-19 pao je za 15 odsto u septembru u odnosu na avgust, na oko 30.000 na kraju mjeseca.

Kalifornija i Teksas imali su najveći broj hospitalizovanih pacijenata, preko 3.000. Krajem mjeseca u Vermontu je hospitalizovan jedan pacijent sa koronavirusom.

XS
SM
MD
LG