Linkovi

Slučaj iz podcastea "Serial" - poništena presuda protiv Adnana Syeda


Adnan Syed, čiji je slučaj opisan u podcasteu "Serial" sa osmijehom izlazi iz sudnice nakon što je sudija poništila presudu iz 2000. godine kojom je osuđen za ubistvo, i naredila da se održi novo suđenje, Baltimore, 19. septembra 2022.
Adnan Syed, čiji je slučaj opisan u podcasteu "Serial" sa osmijehom izlazi iz sudnice nakon što je sudija poništila presudu iz 2000. godine kojom je osuđen za ubistvo, i naredila da se održi novo suđenje, Baltimore, 19. septembra 2022.

Sutkinja u Marylandu poništila je presudu iz 2000.godine kojom je Adnan Syed proglašen krivim za ubistvo svoje bivše djevojke, nakon što su tužioci saopštili da postoji još dvoje potencijalnih osumnjičenih, što nikada nije bilo rečeno njegovim advokatima.

Slučaj je privukao nacionalnu pažnju kada je popularni podcast "Serial", koji se bavi stvarnim zločinima, izazvao sumnje u pogledu Adnanove krivice.

Syed, koji sada ima 42 godine, uvijek je govorio da je nevin i da nije ubio Hae Min Lee, koja je imala 18 godina kada je zadavljena i zakopana u jednom parku u Baltimoreu 1999. godine.

Sutkinja Melissa Phinn iz Baltimorea naredila je da Syed bude pušten iz zatvora i zatražila da se zakaže novo suđenje.

Državni tužilac iz Baltimorea podnio je zahtjev da se poništi presuda poslije jednogodišnje istrage koju je sproveo zajedno sa Syedovim advokatom, kojeg je imenovala država, a tokom koje je pronađeno više problema u iskazima svjedoka i dokazima iznijetim tokom suđenja.

Tužioci su rekli sudu da ne tvrde da je Syed nevin, ali da više nemaju povjerenja u "integritet presude", te da pravda zahtijeva da Syed u najmanju ruku dobije novo suđenje.

Adnan Syed treba da bude pušten iz zatvora, gdje je proveo dvije decenije, dok će tužioci završiti istragu i odlučiti da li da zatraže novo suđenje.

Tužioci kažu da su pronašli nove informacije o dva alternativna osumnjičena, koje nisu imenovali. Njihov identitet je bio poznat prvobitnim tužiocima, ali ga oni nisu otkrili odbrani kao što zakon nalaže.

Slučaj ubistva Hae Min Lee detaljno je analiziran u podcasteu "Serial" koji je opčinio slušaoce i uveo revoluciju u taj žanr.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG