Linkovi

Slovenija: Obavezna vakcinacija državnih službenika koji nisu bolovali od Covida


Vakcinacija protiv Covida u Sloveniji
Vakcinacija protiv Covida u Sloveniji

Slovenija uvodi obaveznu vakcinaciju protiv virusa korona za državne službenike koji ranije nisu imali kovid 19, saopštila je Vlada.

Službenicima za dolazak na posao više neće biti dovoljan samo negativan test na virus korona, kao za ostale nevakcinisane građane, a ako žele raditi prvu dozu moraju primiti do 1. oktobra, a drugu do 1. novembra, odlučeno je na sinoćnoj sjednici Vlade.

Nove pooštrene mjere po kojima je za rad, javni prevoz, odlazak u trgovački centar, banku ili poštu potrebno imati potvrdu o vakcinaciji ili negativan test su snazi od srijede, 15. septembra, kada su u Ljubljani održane i demonstracije.

Prema objavljenoj anketi, koju prenose mediji, protiv takvog zaoštravanja mjera je više od 40 odsto ljudi, jer mnogi ovakve uslove za rad smatraju diskriminišućim.

Ministar zdravstva Slovenije Janez Poklukar negirao je da su mjere diskiminišuće, dodavši da Vlada svojom odlukom samo daje socijalni benefit onima koji se vakcinišu.

Premijer Janez Janša rekao je da neće odustati od mjera protiv širenja zaraza, uprkos protestima, te da su restrikcije od same najave jako povećale interes za imunizaciju.

XS
SM
MD
LG