Linkovi

Slovenija uklanja žičanu ogradu na granici sa Hrvatskom


Plakat s natpisom "Pažnja! Državna granica" istaknut je na ogradi od bodljikave žice na slovenačko-hrvatskoj granici u blizini sela Rigonce, u Sloveniji, 16. februara 2017. godine.
Plakat s natpisom "Pažnja! Državna granica" istaknut je na ogradi od bodljikave žice na slovenačko-hrvatskoj granici u blizini sela Rigonce, u Sloveniji, 16. februara 2017. godine.

Premijer Slovenije Robert Golob najavio je 15. juna da će ta zemlja ukloniti žičanu ogradu na granici sa Hrvatskom jer je nehumana i nije ispunila svoju svrhu.

Tokom migrantske krize u Evropi 2015. i 2016. godine, tokom koje je više od pola miliona izbjeglica i migranata prešlo u Sloveniju na putu ka Italiji ili Austriji, Slovenija je podigla oko 200 kilometara žičane ograde duž trećine njene granice sa Hrvatskom.

"Žičana ograda nije služila svojoj svrsi da obeshrabri bilo koga da pokuša da pređe našu granicu", rekao je Golob novinarima, dodajući da je uklanjanje ograde bilo jedno od obećanja njegove liberalne stranke Pokret Sloboda uoči aprilskih izbora.

"Istrajavamo u najavi da ćemo je ukloniti. Policija radi operativni plan za skidanje ograde i žice kojim će se odrediti gdje ćemo s time najprije početi i kad će konačno biti skinuta", kazao je Golob nakon sjednice vlade, odgovarajući na pitanja novinara.

Na aprilskim izborima Golobov Pokret Sloboda osvojio je podršku od 35,5 posto, pobjedivši antimigrantsku Slovenačku demokratsku stranku dotadašnjeg premijera Janeza Janše koja se zalagala za podizanje ograde, kao i za druge mjere za sprječavanje ulaska migranata u zemlju Evropske unije.

Golob je rekao da je broj ilegalnih prelazaka u porastu tokom prvih pet mjeseci ove godine, bez obzira na ogradu koja bi, kako je upozorio, mogla samo da ugrozi živote migranata.

Organizacije za ljudska prava i policija upozorili su da, zbog ograde, mnogi migranti koriste opasnije rute za prelazak granice.

Golob je takođe rekao da su uslovi u centrima za azil trenutno "veoma loši" i najavio mjere za njihovo poboljšanje i ubrzanje procedure za regulisanje statusa migranta koji prelaze Sredozemno more, kao i izbjeglica iz Ukrajine.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG