Linkovi

Slovenija preuzima predsjedavanje EU


Zastave Slovenije i EU
Zastave Slovenije i EU

Slovenija od 1. jula preuzima šestomjesečno predsjedavanje EU, a jedan od prioriteta, kako je rečeno, biće i proces proširenja na Zapadni Balkan. Drugi prioriteti biće jačanje otpornosti, oporavka, autonomije EU, evropskih vrijednosti i vladavine prava, razvoj transatlantskih odnosa, prenosi Fonet.

O prioritetima slovenačkog predsjedavanja biće riječi na skupu na Brdu kod Kranja, gdje će se evropski komesari sastati sa predsjednicom Evropske komisije Ursulom von der Leyen, koja će se poslije vidjeti sa slovenačkim premijerom Janezom Janšom i predsjednikom Borutom Pahorom.

Članica Evropskog parlamenta Tanja Fajon izjavila je da su evropske integracije Zapadnog Balkana jedan od prioriteta Slovenije.

Ona je na forumu na Ohridu rekla da se nada da će u narednih šest mjeseci EU otvoriti pristupne pregovore sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom i ukinuti vize za Kosovo.

Slovenija preuzima predsjedavanje u trenutku povišenih tenzija između Istoka i Zapada u vezi sa poštovanjem demokratskih vrijednosti.

Reuters piše da predsjedavanje preuzima nacionalista, premijer Janez Janša, koji je podržavalac bivšeg predsjednika SAD Donalda Trumpa, i koji je u sukobu sa Briselom zbog medijskih sloboda.

Janša je blizak sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, koji je takođe u svađi sa zapadnim zemljama članicama EU.

Bez obzira na slovenačke prioritete predsjedavanja, na zapadu su zabrinuti zbog koalicije istočnih lidera. Naime, na prošlonedjeljnom samitu, Janša i poljski premijer bili su jedini koji su podržali Orbanov zakon protiv LGBT populacije, a francuski predsjednik Emmanuel Macron je to definsao kao podjelu između Istoka i Zapada.

"To nije problem Viktora Orbana, ide mnogo dublje", kazao je Macron.

Neki stručnjaci vjeruju da se pojavljuje "Istočna EU" koja ima stavove suprotne zapadnim vrijednostima.

XS
SM
MD
LG