Linkovi

Nova slovačka vlada odbila paket vojne pomoći Ukrajini


Premijer Slovačke Robert Fico
Premijer Slovačke Robert Fico

Nova slovačka vlada odbacila je 8. novembra prethodno izrađeni plan o donaciji raketa i municije Ukrajini, kako je ranije obećao premijer Robert Fico da će zaustaviti vojnu pomoć Kijevu dok se bori protiv ruske invazije.

Paket pomoći uključivao je 140 raketa sistema protuzračne obrane KUB, više od 5.000 komada streljiva za topove kalibra 125 milimetara i četiri miliona komada streljiva za malokalibarsko oružje, prema sporazumu koji je ranije napravila privremena vlada te zemlje, članice Sjevernoatlantskog saveza (NATO), prije nego što je predala vlast prošlog mjeseca.

Ficova vlada odbacila je taj paket na sjednici vlade.

Većina lidera Evropske unije, koji su se sastali na summitu u Briselu 27. oktobra, podržali su davanje veće financijske podrške Ukrajini u borbi protiv ruske invazije.

Evropska komisija je 20. juna predložila reviziju Višegodišnjeg financijskog okvira, sedmogodišnjeg budžeta EU, i zatražila dodatnih 66 milijardi eura do kraja 2027. koji bi uglavnom bili namijenjeni za Ukrajinu, upravljanje migracijama i jačanje otpornosti i konkurentnosti evropske ekonomije.

Komisija je predložila uspostavu namjenskog "instrumenta za Ukrajinu" u iznosu do 50 milijardi eura za razdoblje od 2024. do 2027. u obliku bespovratnih sredstava i zajmova, od čega 33 milijarde povoljnih zajmova i 17 milijardi bespovratnih sredstava.

I predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel i predsjednica Komisije Ursula von der Leyen istaknuli su da pomaganje Ukrajini ostaje prioritet.

Novi slovački premijer Robert Fico naglasio je da želi garancije da novac EU neće biti pronevjeren, saopćio je njegov ured 27. oktobra.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG