Linkovi

Slovački sud poništio oslobađajuću presudu tajkuna za ubistvo novinara


Kucijak i njegova vjerenica Martina ubijeni su 2018. godine.
Kucijak i njegova vjerenica Martina ubijeni su 2018. godine.

Slovački Vrhovni sud poništio je oslobađajuće presude poznatom biznismenu i još jednom optuženom za ubistvo istraživačkog novinara Jana Kucijaka i njegove vjerenice 2018. godine i naložio novo suđenje. 

Kucijak i Martina Kusnirova, ubijeni su iz vatrenog oružja u februaru 2018. godine, što je pokrenulo proteste i ostavku tadašnjeg premijera Roberta Fica, prenosi redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom.

Kucijak je istraživao tvrdnje o korupciji prije svoje smrti.

Sudije Vrhovnog suda presudile su u utorak 15. juna da prilikom izricanja prethodne sudske odluke kojom su oslobođeni Marijan Kočner, optužen da je naručio ubistvo, i Alena Žužova, osumnjičena da je posredovala, nisu adekvatno ispitani svi raspoloživi dokazi.

Kočner, fokus Kucijakovog istraživačkog izvještavanja, i Žužova, oslobođeni su optužbi u septembru 2020. godine zbog, kako je navedeno, nedostatka dokaza.

Biznismen, koji služi kaznu zatvora od 19 godina zbog druge presude za falsifikovanje, negirao je umiješanost u ubistva.

Kočner je vlasnik više firmi za trgovinu nekretninama. Prema tvrdnjama tužilaca, Kočner je pretio Kucijaku zbog objavljivanja teksta o njegovim poslovima i platio je Marčeku 70.000 eura da ga ubije.

Kucijak je istraživao i korupciju u slovačkoj vladi, i povezanost političara i italijanskih mafijaša.

Bivši vojnik Miroslav Marček je osuđen je 2020. na 23 godine zatvora nakon što je priznao da je ubio Kucijaka. Još jedan osumnjičeni takođe je osuđen na zatvor zbog pomaganja u napadu.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG